AKTUELLT I VÄSTERNORRLAND

18 februari: 1177-samtal i Västernorrland är skyddade

Innehållet gäller Västernorrland

Region Västernorrland använder sig inte av det företag för samtal till 1177 som haft brister i säkerheten. Det var nyhetssajten Computer Sweden som på måndagen rapporterade om säkerhetsbrister hos en underleverantör som anlitats av tre regioner i Sverige.

Computer Sweden skriver att samtal som spelats in när personer i regionerna Stockholm, Södermanland och Värmland ringt till 1177 Vårdguiden har legat oskyddade på en öppen webbserver.

Region Västernorrland har egen personal anställda i Sollefteå, Örnsköldsvik och Sundsvall för tjänsten 1177 Vårdguiden. Samtalen som spelas in sparas på skyddade servrar.

– Det finns ingen risk att någon av våra invånare som ringt till 1177 när de befunnit sig i Västernorrland har fått sitt samtal sparat på en oskyddad server. Har någon däremot ringt 1177 när de befunnit sig i någon av regionerna Stockholm, Södermanland eller Värmland så kan det vara så, säger Eva Renstorp, verksamhetschef Sjukvårdsrådgivningen Region Västernorrland.

– Patienterna kan känna sig trygga när de ringer till oss. Vi har samma patientsekretess då som under ett vanligt vårdbesök, sägaer Anna-Lena Lundberg, primärvårdsdirektör Region Västernorrland.

Text: Lena Landar, pressinformatör, Region Västernorrland

Till toppen av sidan