Hjälp oss att bli bättre!

Delta i vår webbundersökning och berätta vad du tycker om 1177.se. Undersökningen tar några minuter att genomföra och svaren är anonyma.

Tack för att du deltar!

Du hittar undersökningen här.
Nyhetsarkiv Västernorrland

17 oktober: Ökad smittspridning av covid-19 i länet

Innehållet gäller Västernorrland

Smittspridningen av covid-19 ökar just nu i Västernorrland. Hittills i oktober har 168 personer konstaterats smittade av covid-19 och pressen har varit stor framför allt på sjukhuset i Sundsvall med ett högt inflöde av patienter och även sjukdom ibland medarbetarna.

Sjukhuset i Sundsvall utomhus hösten 2023
Sjukhuset i Sundsvall.

Provtagning sker endast i samband med vårdbehov om personen har symtom på covid-19.

- Eftersom det är de äldre som blir svårast sjuka, och därmed provtagna, gäller statistiksiffrorna dem som läggs in på sjukhus eller bor på särskilt boende. Förmodligen är smittspridningen i lägre åldrar lika stor men de flesta har milda symtom, säger Linus Sundnäs, biträdande smittskyddsläkare, Region Västernorrland.

Smittspridning i hela länet

Just nu är det främst spridning i Sundsvall men det finns smittspridning i hela länet. Folkhälsomyndigheten har inte längre några generella riktlinjer till allmänheten vid smitta av covid-19. Särskilda smittbegränsande åtgärder kan införas på sjukhus och särskilt boende i samråd med vårdhygien. Vissa enheter på sjukhuset i Sundsvall där det förekommer pågående utbrott av covid-19 bland personal begränsar just nu för besökare. Hör dig för med den avdelning som du ska besöka vad som gäller före du kommer på besök.

Vaccination av utsatta grupper

Du rekommenderas att vaccinera dig om du är över 65 år eller riskgrupp och har fyllt 18 år. Vaccin finns tillgängligt för dessa grupper från och med 7 november.

Personer boende på särskilt boende kommer att vaccineras från 27 oktober.

Du kan redan nu boka din vaccinationstid här på 1177.se på sidan Boka tid för vaccination

Till toppen av sidan