AKTUELLT I VÄSTERNORRLAND

17 mars: Region Västernorrland ställer in planerade operationer

Innehållet gäller Västernorrland

För att spara på skyddsutrustning kommer från och med onsdag 18 mars bara akuta operationer att utföras i Region Västernorrland. Beslutet togs på den regionala särskilda sjukvårdsledningens möte på måndag eftermiddag.

Detta innebär att patienter som har en inplanerad operation som inte är av akut karaktär kommer att kontaktas av sjukvården.
När regionen kan återuppta all ordinarie operationsverksamhet är oklart.

- Vi måste hushålla med den skyddsutrustning vi har eftersom vi inte vet i vilken takt vi kan få nytt material levererat. Det är därför vi tagit det här beslutet. Det handlar om att spara på exempelvis skyddsförkläden, munskydd och visir som behövs när personal har hand om patienter med covid-19, säger Lena Carlsson, sjukhusdirektör Region Västernorrland.

I Region Västernorrland behöver ingen av de hittills tolv konstaterade sjuka i covid-19 sjukhusvård, utan alla har eller har haft lindriga symptom.

- Jag kan idag inte säga när patienter som väntar på en operation kan få en ny tid. Vi behöver avvakta och se hur sjukvårdsbehovet blir om det nya coronaviruset får större spridning i Västernorrland. Jag lider med de patienter som nu får vänta, men vi har ett exceptionellt läge vi måste hantera, säger Lena Carlsson.

Det är sannolikt att även Västernorrland kommer att få framför allt äldre patienter med covid-19 som kommer att behöva vård på sjukhus.

Till toppen av sidan