Nyhetsarkiv Västernorrland

16 september: Uppdaterat vaccin införs successivt

Innehållet gäller Västernorrland

Ett vaccin anpassat till omikronvarianten kommer successivt att börja användas vid vaccinationerna mot covid-19.

Äldre kvinna får vaccin av sköterska med blå handskar på händerna

Vaccinet godkändes av den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA den 1 september och har börjat levereras till regionerna i Sverige. Det anpassade vaccinet är än så länge enbart godkänt som påfyllnadsdos och kan därför användas från tredje dosen och uppåt. Fler anpassade vaccin är under utveckling och kan komma att godkännas och användas senare i höst.

- Alla vaccin som används, även de tidigare, ger ett bra skydd mot allvarlig sjukdom på grund av covid-19. Anpassade vaccin kommer att komma löpande, men det viktiga är att ta alla rekommenderade doser för att få ett bra skydd mot covid-19, säger Hans Boman, smittskyddsläkare i Region Västernorrland.

Grundvaccination på färre platser

Det nya anpassade vaccinet kommer i stor utsträckning att ersätta de tidigare vaccinen, men eftersom det anpassade vaccinet inte är godkänt för grundvaccination kommer de tidigare vaccinen tills vidare att användas vid vaccination med en första och andra dos.

- De allra flesta har redan tagit en första och andra dos vaccin mot covid-19, därför kommer grundvaccination med de tidigare vaccinen enbart att erbjudas på de större vaccinationsenheterna framöver, säger Malin Plantin Sjöblom, verksamhetschef för vaccinationer, provtagning och smittspårning i Region Västernorrland.

I Sundsvall, Örnsköldsvik, Härnösand, Sollefteå och Kramfors kommer det fortsatt att erbjudas både grundvaccination med de första två doserna av vaccinen mot covid-19 och påfyllnadsdoser. 

Boka tid för vaccination

Du bokar enkelt tid för vaccination via vaccinationsenheternas sidor här på 1177.se, via appen ”MittVaccin” eller via telefonnumret 0611-804 00 som du kan ringa till på vardagar under kontorstid.

Så gör du för att vaccinera dig mot covid-19

Boka tid på vaccinationsenhet i Västernorrland

Till toppen av sidan