Aktuellt i Västernorrland

16 mars: Uppehåll i vaccinationer med Astra Zeneca – patientsäkerheten viktigast

Innehållet gäller Västernorrland

På tisdagsmorgonen pausades vaccineringen mot covid-19 med Astra Zenecas vaccin i Västernorrland. Detta sedan Folkhälsomyndigheten beslutat om att tillfälligt stoppa vaccinet till dess att misstänkta biverkningar är utredda.

Vaccination mot covid-19
Vaccination mot covid-19

En försiktighetsåtgärd

- Beslutet om uppehåll i vaccinationen med Astra Zenecas vaccin är en försiktighetsåtgärd. Det finns idag inget säkert samband mellan de rapporterade biverkningarna och vaccinet. Att vi pausar vaccinet är ett tecken på att systemen för läkemedelssäkerhet och patientsäkerhet fungerar, säger Maria Alsén Lindström, läkare och ordförande i läkemedelskommittén i Region Västernorrland.

Hittills har uppemot 17 miljoner människor fått Astras vaccin globalt. De misstänkta biverkningarna har innefattat blodpropp (tromboser) i kombination med låga nivåer av blodplättar (trombocytopeni) hos ett fåtal personer. I nuläget finns inget orsakssammanhang fastställt mellan vaccineringen och de nya inrapporterade biverkningarna.

Jag har fått Astras vaccin de senaste 14 dagarna, hur ska jag tänka?

- De som redan har fått Astra Zenecas vaccin behöver inte vara oroliga. Vid lindriga biverkningar behöver du inte göra något. Om du däremot får blåmärken utan att ha slagit dig eller får näsblod som är svårt att stoppa eller svullnad, rodnad och smärta i arm eller ben ska du kontakta 1177 och berätta att du vaccinerats, säger Maria Alsén Lindström.

Få doser av andra vaccin

Den europeiska läkemedelsmyndigheten, EMA räknar med att kunna komma med ett uttalande under torsdagen.

- I väntan på nya besked vaccineras inga fler personer med Astras vaccin just nu. Vi fortsätter med vaccinerna från Moderna och Pfizer, men där har vi för närvarande väldigt få doser att arbeta med. Vi kan bara beklaga den här situationen, men det är viktigt att utreda eventuella biverkningar ordentligt. Vi återkommer med information när vi kan öppna tidbokningen igen, så fort vi får nya besked från Folkhälsomyndigeten, säger Karin Sellgren, vaccinsamordnare.

Du kan bli avbokad, eller ombokad

Du som är inbokad för vaccination denna vecka kan bli avbokad eller ombokad. Om du inte blir kontaktad har du kvar din tid och får ett annat vaccin. Ring inte till 1177, telefonsupporten eller regionens växel för att försöka boka tid för vaccination mot covid-19.

Folkhälsomyndigheten och Läkemedelsverket har gemensamt tagit fram information som riktar sig mot de som har fått Astras vaccin. 

Mer information till den som nyligen har vaccinerat sig med Astra Zenecas vaccin

Till toppen av sidan