Aktuellt i Västernorrland

16 april: Smittskyddsläkaren: Nya rekommendationer bör vänta i Västernorrland – smittspridningen för hög för större socialt umgänge

Innehållet gäller Västernorrland

Region Västernorrland hade förra veckan (vecka 14) den högsta smittspridningen i Sverige. Därför uppmanar smittskyddsläkaren Hans Boman invånarna att fortsätta avstå från kontakter utanför sin familj och närmaste krets – trots att Folkhälsomyndigheten i dag kom med nya rekommendationer som tillåter fler sociala kontakter.

Kvinna med cykel utanför hus
Kvinna med cykel utanför hus.

På fredagen presenterade Folkhälsomyndigheten nya råd och rekommendationer för den som ännu inte fått båda vaccinsprutorna.

Det innebär att de som vaccinerats och låtit tre veckor passera, kan träffa personer från flera hushåll även inomhus.

Hans Boman, smittskyddsläkare i Region Västernorrland, vill helst att invånarna i länet ska vänta med att utvidga sitt sociala umgänge.
-  Här vill vi uppmana att trots allt inte träffa personer utanför sin familj och närmaste krets. Det beror på den rådande smittspridningen, som förra veckan var högst i Sverige i den här regionen.

Han avråder från att börja kramas och eller ha fysisk kontakt med fler än tidigare.
-  Vi måste fortsätta skydda de som är i riskgrupper och bör nog vara mer försiktiga i Västernorrland än i många andra regioner, eftersom vi har det här smittläget här just nu, säger han.

Folkhälsomyndighetens beslut att lätta på rekommendationerna grundas på studier som visar vaccinens effekt angående risk för sjukdom, svår sjukdom och död.

Slutsatsen är att personer har en väsentligt minskad risk för dessa allvarliga konsekvenser av covid-19 redan efter att de fått en dos vaccin och det passerat tre veckor.

Men även Folkhälsomyndigheten har flera förbehåll som följande:

  • Fortsätt skydda personer i riskgrupper genom att hålla avstånd. Det är viktigt att komma ihåg att inte skapa trängsel för andra.
  • En vaccinerad person som får symtom bör också stanna hemma och testa sig för covid-19.
  • Rekommendationer om munskydd gäller.
  • Dessutom betonas vikten av att fullfölja vaccinationen med den andra sprutan.
Till toppen av sidan