Aktuellt i Västernorrland

14 oktober: Brevutskick till alla länsbor under 50 år- vaccinera dig eller påminn andra

Innehållet gäller Västernorrland

Nu skickar Region Västernorrland ut brev till alla länsbor under 50 år. Budskapet i brevet lyder: Tack till alla er som vaccinerat er mot covid-19, påminn era anhöriga, vänner och arbetskamrater om att också göra det. Och till dig som inte tagit vaccinet – det är hög tid att göra slag i saken.

Kvinna vid tågstation
Har du vaccinerat dig ännu? Annars är det hög tid!

I helgen har Region Västernorrland en annons i länets morgontidningar med liknande budskap och i nästa vecka kommer breven att börja dimpa ner i brevlådorna. Alla mellan 16 och 49 år kommer att få ett hemskickat. Det beror på att det är i den åldersgruppen som vaccinationsgraden mot covid -19 är lägst, en trend som märks allra tydligast hos män under 35 år.

Stora skillnader

Det är också skillnader mellan kommuner och inom kommuner i Västernorrland. Det kan förklaras med flera olika faktorer, som exempelvis avstånd till vaccinationslokaler, utbildningsnivå eller tradition av vaccinationer.

- Vi vill nå alla som inte har vaccinerat sig, särskilt i de grupper där vaccinationsgraden är låg. Det är viktigt för att minska risken för klusterutbrott, särskilt nu när människor har börjat samlas igen på skolor och arbetsplatser, säger Hans Boman, smittskyddsläkare i Västernorrland.

Lyfta ämnet

Därför förbereder regionen nu att öppna fler vaccinationsenheter – även om det fortfarande ligger på planeringsstadiet – och att utföra riktade insatser mot grupper som sackar efter i vaccinationsstatistiken.

En insats är annonserna och brevet. Syftet med att skicka brevet till alla invånare under 50 år, inte bara till dem som är ovaccinerade, är att skapa diskussion. Huvudbudskapet är ”Vi behöver prata vaccination - igen” och syftar till att väcka samtal om varför man vaccinerar sig och vilken information som bottnar i konspirationsteorier.

- Vår förhoppning är att familjemedlemmar kan prata med varandra om nödvändigheten att vaccinera sig. Eller att samtalsämnet kommer upp bland vänner och på arbetsplatser, säger Hans Boman.

12-15-åringar erbjuds vaccination i november

Vecka 47, med start den 22 november, kommer skolelever som är mellan tolv och femton år att vaccineras med dos 1. Samverkan sker just nu med länets skolor, både kommunala skolor och friskolor, för att planera vaccinationerna.

Till toppen av sidan