Aktuellt i Västernorrland

14 juni: Njut av sommaren – utan att du behöver oroa dig för fästingsmitta

Innehållet gäller Västernorrland

I Västernorrland är risken för att smittas av fästingburna sjukdomar väldigt liten. Regionens smittskyddsläkare, Hans Boman, rekommenderar inte att de som rör sig inom länet behöver vaccinera sig mot TBE.

Barn som går i skogen.
Det är bra att ha mörka och täckande kläder där det kan finnas mycket fästingar.

Semestern stundar och sommarlovet är här. Nu har de små snyltarna som ibland lägger sordin på känslan av barfotaspring i gräset också kommit.

Fästingarna har, från att knappt förekomma i Norrland, spridit sig både längs kusten och i princip hela inlandet. Enligt Ann Albihn, forskare på Statens veterinärmedicinska anstalt, kan det till och med bli ett särskilt gynnsamt år för fästingarna.

- En fuktig vår och försommar borde ha gynnat dem. Att det varit kallt i vår gör bara att de tar paus, men sen kommer de igen, säger hon.

Minimal risk gör smitta

Däremot är risken för fästingburna sjukdomar fortfarande ytterst liten i Västernorrland. Fästingburen hjärnhinneinflammation, TBE, har knappt förekommit alls.

Hans Boman, smittskyddsläkare i Region Västernorrland, rekommenderar inte att västernorrlänningarna vaccinerar sig mot viruset så länge de vistas inom länet.

De främsta riskområdena för TBE är Stockholms, Uppsalas och Södermanlands kusttrakter och runt Mälaren. Smittan är även vanlig i flera andra områden i södra Sverige.

Sporadiska fall av borrelia

Den andra sjukdomen som sammankopplas med fästingar är bakteriesjukdomen borrelia. Det ger i de flesta fall endast lindriga symtom som kan botas med antibiotika. Ibland sprider den sig till nervsystemet och lederna, och då kan det ta längre tid att bli frisk.

- Det förekommer sporadiska fall i länet, men jag tycker inte det finns anledning att oroa sig så mycket för borrelia heller, säger Hans Boman.

Mer information om fästingar och hur du säkrast tar bort dem hittar du här på 1177.se

 

Till toppen av sidan