Aktuellt i Västernorrland

14 januari: Ny provtagningsstation i Sollefteå i gång

Innehållet gäller Västernorrland

Nu har provtagningsstationen för självtest via drive-in varit i gång i en dag på Risöns camping i Sollefteå. Den öppnade klockan 08.00 i morse och flera hade bokat tid för att självtesta sig för covid-19 sittande i bilen.

Provtagningsstation i Sollefteå, Risön
Provtagningsstation Risön Sollefteå med bil som väntar på självtest covid-19.

Egenprovtagningsstationen med drive-in vid Risöns camping  fungerar på samma sätt som de andra två provtagningsstationerna i Härnösand och Örnsköldsvik.

Du bokar tid för denna egenprovtagning genom att logga in på 1177.se med din e-legitimation. Där finns det tider att välja på och du kan se när första möjliga tid att boka finns. Fördelen är att du inte behöver något ombud utan kan köra dit själv med din bil.

Du utför provtagningen på dig själv och självtestet skickas sedan till laboratorium för analys. Självtestet covid-19 är en egenprovtagning som visar om du har en pågående infektion av covid-19.

Så går provtagningen till på den mobila självprovtagningsstationen för covid-19

  • När det är dags för din tid, som du bokat genom att logga in i 1177 Vårdguidens e-tjänster, tar du dig till den provtagningsplats du valt med bil. Det är inte tillåtet att åka kollektivt, ta taxi, cykla eller gå eftersom du har pågående symtom covid-19.
  • På provtagningsplatsen ska du stanna där du blir anvisad av personal eller skyltar. Stanna i bilen!
  • Du måste ha med dig giltig fotolegitimation. Det är också bra att ha med handsprit, pappersnäsdukar, en liten påse för skräp och en liten spegel om du har en.
  • Personalen kommer att gå runt och ge dig provtagningsmaterialet genom din öppna bilruta. Följ provtagningsinstruktionen som finns i provtagningspaketet.
  • När du genomfört självtestet covid-19 stannar du där du är så kommer personalen och hämtar provet.
  • Du får uppvisa legitimation.

Mer information om egenprovtagning och film hur du gör självtestet covid-19 finns i artikeln Egenprovtagning covid-19

 

 

Till toppen av sidan