Nyhetsarkiv Västernorrland

13 december: Stor smittspridning – stanna hemma vid symtom

Innehållet gäller Västernorrland

Nu är det stor spridning av covid-19 samtidigt som influensasäsongen har börjat, spridningen av RS-viruset ökar och fler drabbas av vinterkräksjukan.

Hostande kvinna som håller för med armen framför munnen.
Stanna hemma om du har symtom som kan smitta.

- Det är viktigt att stanna hemma vid symtom, eftersom många virus sprids lättare under vintersäsongen och just nu har vi flera olika virus som cirkulerar i samhället. Personer som är över 65 år eller tillhör en riskgrupp bör vaccinera sig mot säsongsinfluensan och covid-19 för att minska risken att bli allvarligt sjuka, säger Hans Boman, smittskyddsläkare i Region Västernorrland.

Boka tid för vaccination

Du bokar enkelt tid för vaccination mot säsongsinfluensa och/eller covid-19 via sidan Boka tid för vaccination i Västernorrland , via appen ”Mitt Vaccin” eller genom att ringa telefonnummer 0611-804 00 under kontorstid.

Undvik kontakt med förkylda

Risken för att bli allvarligt sjuk av RS-viruset är störst för små barn, äldre och andra infektionskänsliga. Spädbarn under sex månader kan ibland få svår hosta och andningssvårigheter på grund av RS-viruset som gör att de behöver sjukhusvård.

- Alla som träffar spädbarn behöver vara extra noga med handhygienen och alla som är förkylda bör stanna hemma för att minska risken att smitta sköra personer, säger Hans Boman.

Var noga med handhygienen

Folkhälsomyndigheten rapporterar också att vinterkräksjukan börjat få ökad spridning, vilket bland annat märks genom statistik från landets laboratorier och att fler söker information om vinterkräksjuka på 1177.se.

Du hittar mer information om symtom på de olika sjukdomarna, tips på egenvård och information om när du kan behöva söka vård på en hälso-/vårdcentral eller ett sjukhus här på 1177.se. Det går också bra att ringa 1177 för råd och vägledning.

Till toppen av sidan