Tidsbokningen via telefonsupport och bokningssystemet för vaccination mot covid-19 är stängd. Du som är 75 år och äldre blir i stället kontaktad personligen för att få din vaccinationstid. OBS! Ring inte till 1177. Det går inte att boka vaccination via 1177 på telefon, telefonsupporten eller via regionens växel.

AKTUELLT I VÄSTERNORRLAND

11 februari: Resenärer från samtliga länder uppmanas att testa sig för covid-19

Innehållet gäller Västernorrland

Folkhälsomyndigheten uppmanar alla som reser in i Sverige att stanna hemma i minst sju dagar, undvika kontakt med andra så långt som möjligt och testa sig för covid-19 i anslutning till inresa och fem dagar efter ankomst.

Förälder och barn

Detta är nödvändigt för att bromsa smittspridning av de nya varianter av viruset som orsakar covid-19 och som upptäckts i flera länder, inklusive Sverige.

Rekommendationerna gäller både svenska och utländska medborgare och omfattar inresa från alla länder utanför Sverige. För utländska medborgare gäller dessutom krav på intyg om negativt test vid inresa i Sverige.

Egenprovtagning ska göras så snart som möjligt efter ankomst till Sverige, helst på inresedagen och upprepas igen på dag 5 efter inresa.
Barn födda 2014 och senare är undantagna från testning.
Alla inresande, inklusive barn i alla åldrar, ska stanna hemma och undvika nära kontakter i sju dagar efter ankomst. Detta gäller även om testerna är negativa för covid-19.

Personer som redan har testat sig inför inresan (max 48 timmar före ankomst), behöver bara testa sig på dag fem efter inresa (barn födda 2014 och senare är undantagna från testning).

Undantag för vissa grupper

Arbetspendlare till utlandet, inklusive vårdpersonal, studenter och elever, yrkesförare och personer som ofta passerar gränsen är undantagna från rekommendationen att stanna hemma och testa sig två gånger, förutsatt att de rutinmässigt testas minst 1 gång per vecka.

De som inte testas rutinmässigt, ska följa samma regler som andra inresande. Renskötare, fjällräddning, gränsarbetare och barn under 18 år som bor växelvis hos föräldrar i olika länder är undantagna från både rekommendationen om testning och om att stanna hemma.

Mer information finns på Folkhälsomyndighetens webbplats:

Rekommendationer till dig som reser eller har rest från utlandet

Information in English from the Public Health Agency:

Recommendations for those travelling or who have travelled to Sweden from other countries

Du kan även hitta mer information om vad som gäller på 1177.se på denna sida

Till toppen av sidan