Aktuellt i Västernorrland

1 november: Du behöver inte provta dig om du är vaccinerad med två doser

Innehållet gäller Västernorrland

Om du är vaccinerad med två doser mot covid-19 och det har gått två veckor sedan du fick den andra dosen så behöver du inte egenprovta dig längre. Om du blir sjuk med symtom ska du stanna hemma och vara feberfri sedan ett dygn innan du går tillbaka till arbete, skola eller förskola. Det gäller även om vissa luftvägssymtom kvarstår.

Du kan boka tid för egenprovtagning genom att logga in på 1177 Vårdguidens e-tjänster.

Ovaccinerade ska fortsätta provta sig

Alla från förskoleklass (6 år och äldre) samt de som inte fått två vaccindoser rekommenderas precis som tidigare att fortsätta egenprovta sig vid symtom och stanna hemma i väntan på provsvar. Det gäller även vissa äldre personer samt personer som jobbar inom hälso-och sjukvården.

Alla barn och vuxna, oavsett om de är vaccinerade eller inte, ska stanna hemma vid symtom på luftvägsinfektion. Tecken på en luftvägsinfektion kan till exempel vara halsont. feber, hosta och sjukdomskänsla.

Syftet med rekommendationerna om minskad provtagning är att koncentrera provtagningen till miljöer, grupper och situationer där det är sannolikt att smittan sprids eller får allvarliga konsekvenser.

Mer information finns på sidan Lämna prov 

Till toppen av sidan