Rätt sko lindrar fotbesvär

Att ha skor som fötterna ryms i minskar besvär som hallux valgus. Bra sulor på skorna är också viktigt att tänka på, även på sommaren.

– Många väljer att ha på sig sandaler i sommar, eller andra skor med tunna sulor. Men det är viktigt att skon ger ett bra stöd under foten och att den har bra stötupptagningförmåga, speciellt om man går längre sträckor, säger Christina Ledin som är läkare i Karlstad.

Hallux valgus, som innebär att stortån är sned och pekar inåt mot de andra tårna, är en typ av besvär som minskar om man har rymliga skor.

– Hallux valgus är väldigt vanligt, speciellt hos kvinnor, och problemet blir vanligare med stigande ålder, säger Christina Ledin.

De flesta som får hallux valgus behöver ingen behandling eftersom det brukar räcka med att använda breda skor med gott om utrymme för foten.

– Om man vill vara fin på en fest och till exempel ha smala, högklackade skor brukar jag rekommendera att gå till festen i ett par andra skor som är bättre anpassade till fötterna, säger Christina Ledin.

I Karlstad där Christina Ledin arbetar har den ortopedmedicinska avdelningen en butik där man kan få hjälp att prova ut skor, men välsorterade sportaffärer och skoaffärer med kunnig personal kan också ge bra råd.

Läs mer på 1177.se om hallux valgus

Text: Jenny Andersson

Till alla nyheter