Hantera maten säkert när det är varmt ute

När det är varmt och fuktigt trivs bakterier och mögel extra bra. Då är det extra viktigt att laga och förvara mat så att ingen blir magsjuk.

Gör så här för att slippa bli magsjuk:

  • Tvätta händerna innan du lagar eller äter mat, och efter att du har hanterat rått kött eller kyckling.
  • Se till att kyckling och köttfärs alltid är genomstekt.
  • Använd inte samma fat och redskap till den färdiggrillade maten som du har använt till rått kött eller kyckling.
  • Diska knivar och skärbrädor noga när du har skurit rått kött och kyckling.
  • Håll varm mat varm och kall mat kall.
  • Kontrollera ditt kylskåp, lagom temperatur i kylen är + 4 grader.

På Livsmedelsverkets webbplats finns fler tips som minskar risken att bli magsjuk.

Här på 1177.se kan du läsa mer om magsjuka.

Text: Susanna Olzon Schultz

Till alla nyheter