Livsstilsmedicin Österåsen, Sollefteå

Österås 306

Visa på kartaVägbeskrivning

Telefonnummer
Telefontider
DagÖppettiderKommentarer
Måndag08.00–16.00Lunch 12-13
Måndag16.00–21.00070-318 32 57
Måndag21.00–08.00070-229 67 37
Tisdag08.00–16.00Lunch 12-13
Tisdag16.00–21.00070-318 32 57
Tisdag21.00–08.00070-229 67 37
Onsdag08.00–16.00Lunch 12-13
Onsdag16.00–21.00070-318 32 57
Onsdag21.00–08.00070-229 67 37
Torsdag08.00–16.00Lunch 12-13
Torsdag16.00–21.00070-318 32 57
Torsdag21.00–08.00070-229 67 37
Fredag08.00–16.00Lunch 12-13
Fredag16.00–21.00070-318 32 57
Fredag21.00–08.00070-229 67 37
Lördag16.00–21.00070-318 32 57
Lördag21.00–08.00070-229 67 37
Söndag16.00–21.00070-318 32 57
Söndag21.00–08.00070-229 67 37
Växeltelefon

Besöksadress:
Österås 306
Län, kommun:
Västernorrlands län, Sollefteå
Postadress:
Österås 306, 881 91 Sollefteå
Webbplats:
http://www.rvn.se/osterasen

Vägbeskrivning

Hitta hit:

Via Sollefteå (från Kramfors)

Kör förbi Sollefteå utan att köra in mot centrum, kör rakt fram i rondellen. 200 m efter Sollefteå sjukhus, ta till höger och följ skyltar mot Österås cirka 8 km.

Via Långsele

Kör in i Långsele och fortsätt genom samhället och över bron vid Faxälven. Kör rakt fram. Efter cirka 7 km pekar en skylt mot en avfart till vänster upp mot Livsstilsmedicin Österåsen.

Via Örnsköldsvik

När du närmar dig Sollefteå, följ skyltning mot Östersund över Ångermanälven. 200 m efter Sollefteå sjukhus - ta av till höger och följ skyltar mot Österås cirka 8 km.

Livsstilsmedicin Österåsen i Sollefteå

Österåsen är beläget strax väster om Sollefteå, med en fantastisk utsikt över Ångermanälven. Österåsen ägs av Region Västernorrland och tillhör Primärvården. Här arbetar ett brett medicinskt team, kockar, lokalvårdare, fastighetsskötare samt administrativ personal.

Behandlingsprogrammet på Österåsen benämns Livsstilsskolan och är ett program för intensiv livsstilsbehandling för dig med remiss.

Du som deltagare får lära dig om bra kost- och motionsvanor, stress- och smärthantering samt – utifrån behov – delta i diabetesskola, tobaksavvänjning och FODMAP.

Läs mer under "Vårt utbud" på den här webbsidan.

Driftsform: Region

Behandlingsprogrammet på Österåsen benämns Livsstilsskolan och är ett program för intensiv livsstilsbehandling för dig med remiss. Du som deltagare får lära dig om bra kost- och motionsvanor, stress- och smärthantering samt – utifrån behov – delta i diabetesskola, tobaksavvänjning och FODMAP.

Enligt Patientlagen har även du som är bosatt i en annan region rätt att genomgå vårt behandlingsprogram om det finns medicinska behov.
Samma egenavgift för boendet gäller, men du får själv stå för resekostnader.
Egenavgiften är 4 200 kr och omfattar hela programmet.

Läs mer om remisskrav och egen vårdbegäran på vår webbsida Livsstilsmedicin Österåsen - Remiss (rvn.se).

Nedan finns en översikt över vårt utbud.

På vår webbplats Livsstilsmedicin Österåsen (rvn.se) finns mer information kring program, restaurang och bokning. 

  • Österåsen erbjuder dig som har typ 2 diabetes att delta i en diabetesskola eller diabetesgrupp. Du får träffa en diabetessköterska och en dietist där ni tillsammans talar om kost och matvanor.

    God kunskap om diabetes är en förutsättning för att kunna ta ansvar för egenvården vilket är en viktig del i behandlingen. Med ökad medvetenhet om de positiva hälsoeffekterna av fysisk aktivitet vid diabetes, brukar den egna motivationen öka.

    Målet med diabetesskolan är att ge dig mer kunskap och därmed öka förmågan att kunna hantera din sjukdom. Du får inblick hur du kan minimera riskerna för komplikationer både på kort och lång sikt. Det kan ge dig ökad trygghet i vardagen.

    Diabetesutbildningen innehåller både teoretiska och praktiska moment, där du får göra systematiska blodsockermätningar för att se hur kosten och olika aktiviteter påverkar sockerläget. Utvärdering av diabetskolan har visat genomsnittlig förbättrad blodsockerreglering.

    Om diabetes (1177.se)

    Mat vid diabetes typ 2 (1177.se)

  • Genom Österåsens stresshanteringskurs får du lära dig grundläggande stresshantering, som regelbundna näringsrika måltider, anpassad fysisk aktivitet och återhämtning där god sömn är viktigt. I kursen ingår föreläsningar, gruppträffar med diskussion och övningsuppgifter samt vägledning av handledare.

    Du erbjuds ett kognitivt beteendeinriktat rehabiliteringsprogram som ska leda till förändringar i dina tankar, känslor och handling. Som deltagare ska du lära dig strategier för att själv kunna påverka din situation, skapa bättre balans i din vardag och därmed få en bättre hälsa.

    Stresshantering och sömn (1177.se)

    Äta för att må bra (1177.se)

    Fysisk aktivitet och träning (1177.se)

  • Du som är tobaksbrukare erbjuds möjlighet att delta i en tobaksgrupp där vi samtalar om tobak och strategier för att bli och förbli tobaksfri.

    Kunskap, motivation, livssituation, psykologiska och fysiologiska olikheter påverkar upplevelsen och vad man behöver göra för att bli fri från tobak. Den egna viljan och en vistelse på Österåsen kan för många innebära den hjälp som behövs för att nå målet.

    Du får vistas i en ny och stressfri miljö, stöd av handledare och grupp. Du får tillgång till regelbunden kosthållning och anpassade träningsmöjligheter som bidrar till din framgång.

    Vi vill inspirera och motivera dig till ett tobaksfritt liv och därmed bättre hälsa och livskvalitet i din vardag.

    Rökning och snusning (1177.se)

    Hjälp att sluta röka (1177.se)

    Hjälp att sluta snusa (1177.se)

  • Du får lära dig hur du kan gå ner i vikt utan bantningsmetoder eller speciella pulver. Vi lär ut en livsstil som är hälsosam och som kan hålla livet ut.

    Kursen vikthantering är lämplig för dig som upplever att dina matvanor är den primära orsaken till din övervikt eller att du inte mår bra.

    Äta för att må bra (1177.se)

    Du deltar i gruppverksamhet med undervisning, grupparbeten och egna uppgifter för att förändra dina vanor. Fokus är på hälsosamma mat- och motionsvanor och hur levnadsvanorna sen ska fungera även på hemmaplan.

  • Smärta är ett varningssystem som har som syfte att skydda kroppen och varna för eventuell skada. På kort sikt är detta positivt för vår hälsa. Smärta som har varat länge kan ”fastna” och bli långvarig trots att det som en gång i tiden orsakat smärtan inte finns kvar.

    Långvarig smärta behöver inte vara förenad med någon skada. Den har inget värde som varningssignal längre. Smärtan påverkar och påverkas av våra tankar, känslor och vårt beteende. Det kan på lång sikt få oss att agera på ett sätt som är negativt för vår allmänna hälsa.

    Målsättning

    Målet med kursen är att minska smärtans inflytande i vardagen vilket i sin tur kan ge en ökad livskvalitet. Att lära sig att hantera och förhålla sig till smärtan. Att flytta fokus till meningsfulla aktiviteter och sådant vi tycker är viktigt.

    Kursens innehåll

    Kursen innebär grundläggande kunskap om smärta och smärthantering. Du får arbeta med ditt förhållningssätt till smärta. I kursen ingår föreläsningar, gruppdiskussioner, teoretiska och praktiska övningsuppgifter samt vägledning av handledare. Hemuppgifter mellan träffarna ingår.

    • Smärtfysiologi. Akut och långvarig smärta.
    • Förståelse för smärtan. Fysiologiska, psykologiska och sociala faktorer.
    • Beteende och smärta. Rädsla och undvikande strategier samt beteendeanalys. Att arbeta med tankar, känslor och beteenden.
    • Smärtacceptans. Vad är acceptans och varför är det viktigt?
    • Pacing. Hitta balans mellan vila och aktivitet. Anpassningar, prioriteringar och rutiner.
    • Fysisk aktivitet. Varför är det bra? Hur kan det påverka smärtan? Principer för träning vid långvarig smärta. Rörelserädsla och rörelseglädje.
    • Mental träning. Tankar, perspektiv, beteende och känslor.
    • Fallstudie.
    • Mål och värderingar. Utifrån modellen Livskompassen medvetandegörs och kartläggs en planering för förändringsarbete utifrån vad som är viktigt för varje deltagare.
    • Praktiska moment. Hållnings- och exponeringsövningar. Rytmisk rörelseträning.
    • Andningsövningar.
    • Närvaroträning.
    • Uppföljning och utvärdering.
  • Stressmage, ballongmage, mjölkmage – IBS är en funktionell magtarm-sjukdom som är vanligare än man tror. Fler än var tionde person har besvär som kan hänföras till diagnosen. Olika symtom vid IBS kan vara uppblåsthet, smärta eller obehag och avföringsrubbningar såsom diarré, förstoppning, växlande avföring eller ofullständig tarmtömning.

    Sedan några år finns en effektiv kostbehandling som reducerar symtomen vid IBS. Behandlingen heter FODMAP och hjälper enligt studier cirka 75 % av personer med IBS. Under vistelsen på Österåsen har du möjlighet att prova FODMAP.

    På Basveckan ges information om IBS och FODMAP. Under Hälsokursvecka 1 börjar kostbehandlingen då du serveras specialkost enligt FODMAP och deltar i vår IBS-skola med föreläsningar och gruppdiskussioner. Vi ger dig tips och råd för att komma igång och underlätta för att du själv sen ska kunna följa FODMAP hemmavid.

    OBS! Vi rekommenderar alltid att ta ett glutentest innan man påbörjar FODMAP-behandling.

  • På Österåsen har du möjlighet att delta i Mindfulness (MBCT= Mindfulness- Based Cognitive Therapy). Mindfulness är en metod för återhämtning och betyder att man över på att rikta uppmärksamheten på ett specielltsätt:  
    med avsikt i nuet med öppenhet och vänlighet utan att värdera och döma så gott du kan, så gott det går

    Mindfulness är lämpligt för alla som vill bli mer närvarande i sitt eget liv, som vill lära känna sig själv. Det är även lämpligt för dig som upplever stress, oro, ångest, nedstämdhet, har värk och smärta samt för dig som har en depression eller har haft återkommande depressioner.

    Om du befinner dig i kris är det bättre att få krishantering först och när det lugnat sig lite kan Mindfulness ta vid.

    Denna form av Minfulness innehåller KBT-teori.

    Tillvallkursens innehåll

    • Föreläsning om Mindfulness och Självmedkänsla (Compassion)
    • Kroppsskanning: uppmärksamhetsövning i liggande eller sittande.
    • Meditationer: basal kroppskännedom samt uppmärksamhetsövning i sittande.
    • Övningar i Självmedkänsla.
    • Mindful yoga samt Medicinsk yoga: enkla övningar i sittande på matta eller stol samt liggande på matta. Andningsövningar. För ökad rörlighet, stabilitet, styrka och närvaro samt fördjupad andning.  Övningarna är oftast olika vid varje tillfälle.

     

    Dina erfarenheter och upplevelser av övningarna blir det du utgår från när du, själv eller i grupp, reflekterar över övningarna. Efter övningarna har du möjlighet att sätta ord på dina upplevelser och med kursledarens hjälp förstå dig själv och komma vidare i processen att hantera svårigheter.

    Du kommer att få ett kompendium som består av korta KBT-teoriavsnitt.

    Läs mer om remisskrav och egen vårdbegäran på vår webbsida Livsstilsmedicin Österåsen - Remiss (rvn.se).

Remisskrav

Ja, mer information på webbplatsen www.rvn.se/osterasen.

För att komma till Livsstilsmedicin Österåsen behövs en remiss. Du som är bosatt i annan region har rätt att genomgå vårt behandlingsprogram om det finns medicinskt behov. Samma egenavgift för boendet gäller, men du får själv stå för resekostnader.

Mer information på vår webbplats www.rvn.se/osterasen

Till toppen av sidan