Undersökningar du kan göra själv

Klamydia och gonorréprovtagning i Västernorrland

Innehållet gäller Västernorrland

Du som är över 15 år och folkbokförd i Västernorrland kan beställa ett klamydia - och gonorrétest via 1177 e-tjänster. Du tar provet på dig själv hemma och skickar in det till regionens laboratorium för analys. Testet är helt gratis. Du kan också provta dig för klamydia och gonorré på någon av följande mottagningar:

  • ungdomsmottagningar (om du inte fyllt 23 år)
  • hud- och STI-mottagningen vid sjukhuset i Sundsvall
  • din hälso-eller vårdcentral

Klamydia- och gonorrétest via e-tjänster på 1177.se

Har du haft oskyddad sex och misstänker att du kanske har klamydia eller gonorré.

Du kan beställa ett klamydia eller gonorrétest – snabbt, enkelt och gratis om du:

  • är 15 år eller äldre.
  • är folkbokförd i Västernorrland.

Beställ test – så går det till steg för steg

Beställ test

Logga in och beställ test 

När du har loggat in hittar du "Beställ klamydia-och gonorréhemtest" under "Regionen rekommenderar" på startsidan. Följ instruktionerna och testet skickas direkt hem till dig inom ett par dagar i ett neutralt kuvert utan avsändare.

Gör testet

Testet består för män av ett urinprov medan det för kvinnor behövs både ett urinprov och ett slidprov som tas med en bomullspinne. Du tar provet själv hemma enligt de instruktioner som följer med i brevet. Det bör ha gått minst sju dagar sedan du hade oskyddat sex.

Skicka in

Lägg testet i det vadderade svarskuvertet och posta det. Du behöver inte betala porto.

Få provsvar

Postgång och analystid för provet kan variera och det kan ibland ta en vecka eller mer innan du har ditt provsvar i 1177 e-tjänster.

Logga in och hämta ditt provsvar

Om du har klamydia eller gonorré

Om provet visar att du har klamydia så behöver du få behandling. I provsvaret får du information om vart du ska vända dig. Klamydia och gonorré behandlas med antibiotika och behandlingen är gratis.

Är du smittad blir det också aktuellt med smittspårning. Om du har gonorré tas ett nytt prov för odling samt resistensbestämning i samband med besök för behandling, och ett kontrollprov efter en till två veckor. Har du klamydia behöver inget kontrollprov göras.

Klamydia och gonorréprov på mottagning

Misstänker du att du smittats av klamydia och/eller gonorré och inte kan eller vill beställa ett test? Då är du välkommen till något av följande ställen:

  • ungdomsmottagning (om du inte fyllt 23 år)
  • hud- och STI-mottagningen vid sjukhuset i Sundsvall
  • din hälso eller vårdcentral.

Har du frågor om klamydia eller gonorré är du välkommen att kontakta någon av våra mottagningar.

Så här går det till

Boka en tid på mottagningen.

När du kommer till mottagningen så ska du inte ha kissat på minst två timmar. Det måste också ha gått minst sju dagar sedan du hade oskyddat sex.

Testet är enkelt att göra och består av ett urinprov för män och urinprov samt prov från slidan, som tas med bomullspinne,  för kvinnor.

Visar det sig att du är smittad blir du kontaktad av personalen på telefon.

Klamydia och gonorré behandlas med antibiotika och behandlingen är gratis. Är du smittad blir det också aktuellt med smittspårning. Om du har gonorré tas ett nytt prov för odling + resistensbestämning i samband med besök för behandling, och ett kontrollprov efter 1-2 veckor. Har du klamydia behöver inget kontrollprov göras.

När ska du inte beställa klamydia-och gonorrétest via 1177 e-tjänster

Om du är under 15 år kan du inte göra klamydia- och gonorrétest via webben, utan då behöver du ta provet på en mottagning.

Klamydia-och gonorrétest som beställs hem via 1177 e-tjänster kan inte göras i ändtarm eller svalg. Om du har haft oskyddat oral- eller analsex ska du lämna prov på en mottagning.

Har du besvär från underlivet men provet visar att du inte har klamydia eller gonorré är det viktigt att du går till en mottagning för att undersöka om du drabbats av någon annan infektion. Det kan också kännas bra att få prata med någon.

Vänd dig till hud och STI-mottagningen vid sjukhuset i Sundsvall, en ungdomsmottagning eller din hälso-eller vårdcentral.

Till toppen av sidan