Arytmienhet Umeå

Norrlands universitetssjukhus, E31, 901 85 Umeå

Visa på kartaVägbeskrivning

Telefonnummer
Telefontider
DagÖppettiderKommentarer
Måndag08.00–10.15Återuppringning
Tisdag08.00–10.15Återuppringning
Onsdag08.00–10.15Återuppringning
Torsdag08.00–10.15Återuppringning
Fredag08.00–10.15Återuppringning
LördagStängt
SöndagStängt

Öppettider
DagÖppettiderKommentarer
Måndag07.30–16.00
Tisdag07.30–16.00
Onsdag07.30–16.00
Torsdag07.30–16.00
Fredag07.30–16.00
LördagStängt
SöndagStängt

Besöksadress:
Norrlands universitetssjukhus, E31, 901 85 Umeå
Län, kommun:
Västerbottens län, Umeå
Postadress:
Norrlands universitetssjukhus, 901 85 Umeå

Vägbeskrivning

Hitta på plats:

Arytmienheten finns på målpunkt E31 (trapphus E, plan 3), Norrlands Universitetssjukhus.

Vi undersöker och behandlar dig med störningar i hjärtats rytm. Hos oss arbetar arytmologer, kardiologer, biomedicinska analytiker, sjuksköterskor, undersköterskor samt administrativ personal.

Driftsform: Region

Här hittar du beskrivningar av våra vanligaste ingrepp, behandlingar och undersökningar.

  • Vi utför ablationer för att ta bort olika typer av hjärtrusningar. Ablation innebär att området i hjärtat som orsakar hjärtrusningen isoleras genom värme- eller kylbehandling.  

    Den vanligaste hjärtrusningen som behandlas med ablation är förmaksflimmer. Men även andra typer av hjärtrusningar kan behandlas med hjälp av ablation. 

    Vid en ablation förs tunna katetrar via blodkärl till hjärtat. Med hjälp av katetrarna undersöks och behandlas hjärtrusningarna. Patienten är oftast vaken men ibland görs behandlingen under lättare sövning eller i narkos.

    Läs mer om förmaksflimmer här

  • Långstidsregistrering av EKG med bandspelare görs för att säkerställa vilken typ av rytmrubbning patienten har. 

    Beroende på vilka symtom patinten har kan tiden för att bära dosan variera från ett fåtal dygn upp till flera veckor. Därefter kan vi bedöma omfattningen av patientens problem och eventuellt erbjuda lämplig behandling. 

    EKG-monitoreringssystem (ILR) är en liten enhet som läser av patientens hjärtrytm under längre tid. Den placeras under huden på bröstkorgen.

  • Hjärtkateterisering görs för att ställa diagnos och avgöra vilken behandling som är lämplig vid vissa typer av hjärtfel.

    Hjärtkateteriseringar görs på patienter med förhöjt tryck i lungkretsloppet, så kallad pulmonell hypertension. Det görs även vid vissa typer av medfödda hjärtfel samt på patienter som är aktuella för hjärttransplantation.

  • Patienter som svimmat eller visat andra tecken på blodtrycksfall kan undersökas med ett TILT-test.

    Undersökningen innebär att patienten först ligger plant på en tippbräda i tio minuter för att sedan stå upprätt i 35 minuter och sedan åter ligga i 10 minuter. Under hela undersökningen kontrolleras puls och blodtryck. 

  • Pacemaker - Om du har för långsam puls kan en pacemaker opereras in under ditt nyckelben på vänster sida. Den hjälper hjärtat att hålla en jämn rytm. 

    En del patienter med hjärtsvikt kan få en speciell form av pacemaker. Denna pacemakerbehandling förbättrar hjärtats pumpfunktion.

    ICD - Om du har haft allvarliga hjärtrusningar eller har ökad risk för detta kan en defibrillator, ICD opereras in.  

    Läs mer om att få en pacemaker eller ICD här

  • Mottagning för patienter med pacemaker och ICD. 

  • Hitta på Norrlands universitetssjukhus med hjälp av en digital besökskarta. Kartan visar till exempel byggnadernas våningsplan, målpunktsadresser, väntrum, apotek och receptioner.

    Digital karta över Norrlands universitetssjukhus

Remisskrav

Remiss krävs

Om du har förkylningssymtom, även om de är lindriga, måste du boka om din tid hos oss. Det måste du göra för att vi ska kunna förhindra smittspridning inom vården och skydda dem som kan bli svårast sjuka. Det gäller om du har snuva, ont i halsen, hosta eller feber, även om du har milda symtom.

Du bör även boka om ditt besök om du har magsjuka - diarré eller kräkts. Stanna hemma i minst två dygn efter att du senast kräktes eller hade diarré. Kontakta oss vid eventuella funderingar inför ditt besök. Läs mer på 1177.se Magsjuka – diarré och kräkningar. Du hittar kontaktinformation för av- eller ombokning i din kallelse.

Till toppen av sidan