LÄS ANDRAS FRÅGOR

Är en cellförändring i tarmen detsamma som cancer?

Fråga

Min man har en tumör i tjocktarmen. Prov har tagits och det har konstaterats att det är cellförändringar. De ska operera bort ett par decimeter från tjocktarmen och skicka in ytterligare prov. Är cellförändringar samma sak som cancer eller kan det vara en godartad tumör?

Svar

En cellförändring betyder att cellerna inte riktigt är som de brukar vara. Det innebär att det kan vara förändringar som kan bli till cancer längre fram, eller att det rör sig om cancer.

Du har inte skrivit något om storleken på tumören. Ju mindre den är desto större chans är det att det inte är fråga om cancer.

Att läkarna planerar att ta bort ett par decimeter av tarmen talar för att de misstänker att det kan vara fråga om cancer. Då brukar läkaren operera bort lite mer än vad som kanske är helt nödvändigt. Det är för att vara säker på att få med hela den förändrade delen och helst lite frisk tarm runtomkring så inga förändrade celler blivit kvar.

När analysen av det nya provet är klart kan läkarna avgöra om det är cancer eller förstadier till cancer. Läkarna ser också om alla förändringar är borttagna och att de inte har spridit sig till lymfkörtlar. Det vanligaste är att man är botad för framtiden, om allt är borttagen och det inte har spridit sig. Under en tid efteråt är det ändå viktigt att bli kontrollerad regelbundet.

De flesta som får tjocktarmscancer idag blir botade.

Rikard Viberg, läkare, specialist i allmänmedicin

Till toppen av sidan