MAT OCH DRYCK FÖR BARN

Egen brunn och fluorhalt i vattnet

Innehållet gäller Västerbotten

Tänder blir starka av fluor som du tillför direkt på tanden från till exempel tandkräm och fluorsköljning. Men höga halter fluor i dricksvattnet kan ibland skada barns växande tänder. Allra känsligast är tänderna från födseln till åttaårsåldern. Men risken finns ända upp till tolvårsåldern.

Kontrollera ditt brunnsvatten

Fluor är ett grundämne som det finns rikligt av i jordskorpan. Därför varierar fluorhalten mellan varje enskild brunn. Ju djupare brunnen är desto högre är oftast fluorhalten.

För att kontrollera hur mycket fluor ditt brunnsvatten innehåller lämnar du ett vattenprov till det kommunala vattenbolaget. Kontaktuppgifter finns på din kommuns webbplats eller i telefonkatalogen.

Du som är gravid eller har barn under ett år kan i vissa kommuner lämna vattenprov utan kostnad, medan andra tar ut en liten avgift. Kontakta din kommun eller det kommunala vattenbolaget för att få veta vad det kostar.

Tips till dig som har hög fluorhalt i dricksvattnet

  • Hämta dricksvatten till ditt barn på tappställen som är rekommenderade av det kommunala vattenbolaget. Du kan naturligtvis även hämta vatten någon annanstans där den kända fluorhalten är låg.
  • Kommunalt vatten är kontrollerat och kan i de flesta fall användas som ersättningsvatten. På vissa håll är fluorhalten förhöjd även i det kommunala vattnet.
  • Tänk på att vatten är en färskvara som ska förvaras i kylskåp och förbrukas inom två till tre dagar.
  • Fluor försvinner inte ur vattnet vid kokning.
  • Ammande mödrar kan dricka fluorhaltigt vatten eftersom fluor inte passerar till modersmjölken.
  • Ge gärna barnet mjölk eftersom mjölk inte innehåller fluor. Dessutom binder mjölk fluor så att mängden som tas upp i blodet minskar.
  • Ge inte barnet köpt dricksvatten på flaska eftersom det oftast är brunnsvatten och därmed rikt på fluor.
  • Tänk också på dricksvattnet vid ditt sommarboende.
  • Komplettera ditt barns kariesskydd genom att borsta ditt barns tänder med fluortandkräm från det att första tanden tittar fram. Borsta morgon och kväll med en tandkrämsklick, stor som barnets lillfingernagel. Låt tänderna vila mellan måltiderna.

Mer på 1177 Vårdguiden

Borsta tänder på barn

Riktlinjer för fluor

Om man får i sig mycket fluor genom dricksvattnet kan det visa sig som vita, gula eller bruna fläckar på tändernas emalj, så kallad tandfluoros. Men det finns också andra orsaker till att man får emaljfläckar.

Socialstyrelsens riktlinjer för fluor i dricksvattnet

Milligram fluor per liter vatten Risk
Mindre än 1 Nästan ingen risk för emaljfläckar
1-1,3 Liten risk för emaljfläckar
1,3-1,5 Risk för emaljfläckar
Mer än 1,5 Bör ej drickas av barn på grund av stor risk för emaljfläckar

Ju högre fluorhalt i dricksvattnet desto större är risken för fläckar i emaljen. Sådana fläckar har ingen medicinsk betydelse, men det finns behandlingar för den som ändå vill ta bort dem.

Till toppen av sidan