Aktuellt

Var med och utrota livmoderhalscancer

Innehållet gäller Västerbotten

Du som är kvinna och är född mellan 1994 och 1999 har möjlighet att vaccinera dig kostnadsfritt mot humant papillomvirus, HPV. Det gäller även dig som redan är vaccinerad eftersom det nya vaccinet ger ett bredare skydd än det som gavs innan 2019.

Närbild på ung kvinna med långt brunt hår. Hon ler och tittar snett neråt. I bakgrunden syns stadsmiljö.
Du som är född mellan 1994 och 1999 kan boka tid för vaccination – skydda dig själv och bidra till att utrota livmoderhalscancer.

Vaccinationen är en del i en nationell studie med målet att undersöka om det går att utrota HPV och livmoderhalscancer i Sverige.

Cellförändringar som kan leda till cancer i livmoderhalsen beror för det mesta på en infektion med viruset HPV. Genom att vaccinera sig mot HPV minskar risken att få cancer i livmoderhalsen.

– Nu har vi möjlighet att utrota en cancerform, det är riktigt stort! Jag hoppas att alla som kan vaccinera sig tar vara på den här möjligheten. Både för att skydda sig själv och för att bidra till att utrota livmoderhalscancer, säger Sara Höglund, projektledare och barnmorska i Region Västerbotten.

Vaccination och provtagning

Studien består av två delar:

  • Vaccination mot HPV.
  • HPV-prov som du tar själv.

Alla kvinnor som är födda 1994–1999 och bor eller vistas i Västerbottens län är välkomna att delta i studien och boka tid för vaccination.

Boka tid

Från och med den 16 november 2022 går det att boka tid för vaccination på en central vaccinationsmottagning i Umeå eller Skellefteå. En inbjudan har skickats till dig som hör till målgruppen och som är folkbokförd i Umeå och Skellefteå med kranskommuner.

Under 2023 får resten av målgruppen i länet en inbjudan. Det kommer vara möjligt att vaccinera sig på utvalda hälsocentraler. Information om var man kan vaccinera sig uppdateras löpande här på 1177.se.

Läs mer och boka tid

Mer information om studien

Den 14 april 2021 beslutade Sveriges riksdag att skynda på utrotningen av livmoderhalscancer. För att kunna utrota cancerformen behöver fler kvinnor i Sverige bli vaccinerade mot HPV. Därför startade Karolinska institutet en nationell satsning och en forskningsstudie med syftet att fler kvinnor under 30 år ska vara vaccinerade mot HPV.

Under 2022 har samtliga regioner i Sverige beslutat sig för att delta i studien.

Till toppen av sidan