AKTUELLT

Sexuellt överförbara infektioner har ökat i Västerbotten

Innehållet gäller Västerbotten

Fler personer än vanligt i länet fick klamydia, gonorré och syfilis under 2019. Har du haft oskyddat sex? Då bör du testa dig för könssjukdomar. 

Kondomer i olika färger
Kondomer – det bästa skyddet mot könssjukdomar.

Antalet personer i länet som får könsjukdomar ökar och de flesta är smittade i Sverige och i Västerbotten.

Risken att få en könssjukdom är störst om du har vaginala samlag eller anala samlag med en penis. Några könssjukdomar kan du också få genom munsex, fingrar eller sexleksaker. Kondom och femidom skyddar mot könssjukdomar. 

– Kondom är fortsatt det bästa skyddet mot sexuellt överförbara infektioner. Det är särskilt viktigt att använda kondom om du har en ny och tillfällig partner, säger Stephan Stenmark, smittskyddsläkare.

Gratis kondomer 

Det finns flera ställen i länet där du kan få gratis kondomer, exempelvis på ungdomsmottagningar, ungdomshälsan, hälsocentraler och mottagningar på sjukhusen.  
   
Bor du i Västerbotten kan du även beställa hem gratis kondomer här på 1177.se. Du får tre kondomer av den storlek du väljer eller ett provkit med tre olika storlekar.  
   
Beställ gratis kondomer 

Här kan du testa dig i Västerbotten 

Gå och testa dig om du har haft oskyddat sex och tror att du kan ha fått en könssjukdom. Det är bättre att testa sig en gång för mycket än en gång för lite.  På de här ställena kan du testa dig och få råd:

Umeå

Skellefteå

Ungdomsmottagningar och hälsocentraler

Klamydiaprov på nätet

På Klamydia.se kan du som är kan du som är folkbokförd i Västerbotten beställa ett gratis provtagningskit. Du tar provet hemma och skickar det sedan för analys. Svaret får du genom att knappa in en personlig kod på klamydia.se.

Klamydia.se

Mer information på 1177 Vårdguiden

Könsjukdomar och sexuellt överförbara infektioner

Till toppen av sidan