AKTUELLT

Så kan du som förälder förhindra att smittor sprids

Innehållet gäller Västerbotten

Nu har höstterminen börjat för många barn och det dags att gå till förskola och skola. För att undvika smittor är det viktigt att veta när barnen ska vara hemma.

Barn brukar ofta ha infektioner. Det beror på att immunförsvaret inte är tillräckligt utvecklat från början. Det går inte helt att undvika, men det finns några saker att tänka på för att minska smittspridning. Ett av de bästa sätten är att tvätta händerna ofta. Tvätta därför alltid händerna efter toalettbesök och innan ni ska äta.

Andra sätt är att tidigt lära barnet att hosta i armvecket och att själv vara en förbild och göra samma sak. Det är även bra att använda engångsnäsdukar och tvätta sådant som snuttefiltar, gosedjur och leksaker när barnet blivit friskt.

När behöver barnet vara hemma?

  • Feber: Stanna hemma tills ditt barn har varit feberfritt i minst 24 timmar utan febernedsättande läkemedel.
  • Trötthet: Stanna hemma när barnet är så trött att hen inte orkar med de vanliga aktiviteterna på förskolan. Till exempel om barnet inte har kunnat sova på grund av hosta.
  • Diarré eller kräkning: Stanna hemma tills barnet kan äta normalt och det har gått 48 timmar sedan barnet senast kräktes eller hade vattentunn diarré.
  • Antibiotikabehandling: Stanna hemma tills barnet är feberfritt, mår bra och tills behandlingen har pågått i minst två dygn. 


På 1177.se finns råd och hjälp om de vanligaste infektionerna.
Vanliga infektioner som smittar mellan barn.

Till toppen av sidan