AKTUELLT

Råd kring fall av hosta

Innehållet gäller Västerbotten

Förkylningar och hosta sprids ofta under terminsstarterna. För det mesta går hostan över av sig själv, men ibland kan du behöva söka vård.

Hosta är vanligt och kan ha många orsaker. Det är ett sätt för luftvägarna att försöka göra sig av med sådant som irriterar. Oftast beror hostan på en förkylning och då går den över av sig själv.

Om ett barn får hostattacker där hen blir röd-blå i ansiktet och tappar andan kan det vara kikhosta. För de allra flesta går kikhosta över av sig själv. Men barn som är yngre än sex månader kan bli allvarligt sjuka.

Så kan du minska risken för kikhosta

För att förebygga kikhosta är det viktigt att följa vaccinationsprogrammet för barn. Vaccinationerna sker vid fem tillfällen: vid tre, fem och tolv månaders ålder, när barnet är fem till sex år och 14 till 16 år. 

Det är också bra att skydda små barn som inte hunnit vaccinerats eller bara hunnit få en eller två vaccinationer från att bli smittade.

Var uppmärksam på symtom som kan tyda på kikhosta hos personer som umgås med ett barn som är yngre än ett år.

Råd vid hosta

  • Drick ordentlig. Det gör att slemmet blir mindre segt och lättare att hosta upp.
  • Hostar du mycket på natten kan du bli hjälpta av att höja huvudändan på sängen med extra kuddar under madrassen.
  • Om du är täppt i näsan blir luftvägarna extra torra och irriterade eftersom du måste andas genom munnen. Då kan det hjälpa att ta nässprej innan du ska gå och lägga dig. Använd inte vanlig nässprej i mer än tio dagar i sträck.
  • Har ditt barn krupp kan sval och gärna fuktig luft kan hjälpa. Du kan öppna ett fönster eller klä på barnet och gå ut en stund. Att ta upp barnet i knät kan lugna och göra det lättare för barnet att andas. Svullnaden i luftrören brukar minska när barnet sitter upp.
  • Se till att undvika att vara i rökiga miljöer eftersom rök gör hostan värre

Mer information om hosta och slem i luftvägarna finns på 1177.se. Här finns också information om när du bör söka vård för hosta.

Hosta och slem i luftvägarna

Till toppen av sidan