Aktuellt

Se dina provsvar i journalen

Innehållet gäller Västerbotten

Nu kan du som lämnat prov i Västerbottens län se provsvaret i din journal genom att logga in på 1177.se.

En kvinna och en man som joggar tillsammans.

Genom att logga in med e-legitimation på 1177.se kan du bland annat kontakta vården på ett säkert sätt, se dina recept och läsa dina journalanteckningar.

Nu går det även att se flera typer av provsvar i journalen. Det gäller de vanligaste provsvaren för blodprov, urinprov och andra vätskeprov och som beställts av vårdverksamheter som redan visar annan information i journalen.

Läs mer om vilka verksamheter som inte visar information i journalen på 1177.se

Så här gör du

  1. Logga in med e-legitimation
  2. Välj Journalen
  3. Välj Provsvar

När kan jag se mitt provsvar?

Provsvaren blir synliga i din journal samtidigt som vården får det. Men vissa provsvar behöver godkännas av en läkare innan de syns i journalen. Det gäller till exempel cancerprover. Som längst kan det dröja 14 dagar från att vården får provsvaret till du kan se det.

Du kan endast se svar på prover som lämnats efter den 29 november 2022.

Vårdpersonalen bedömer provsvaret

När du har lämnat ett prov och vårdpersonalen har fått ditt provsvar så gör hen en bedömning av vad resultatet innebär. Du får ta del av bedömningen på det sätt som du och vårdgivaren kommit överens om. Det kan till exempel vara genom ett brev som skickas hem till dig med posten.

Har du frågor om ett provsvar?

Du som har frågor om ditt provsvar ska kontakta den mottagning som beställt provet.

Du kan inte ringa 1177 för att få ett provsvar, få hjälp med att tolka ett provsvar eller få teknisk support för att logga in på 1177.se eller att hitta i journalen.

Till toppen av sidan