AKTUELLT

Prata om dina inkontinensbesvär

Innehållet gäller Västerbotten

Kiss och bajs är fortfarande tabu och vi pratar för lite om inkontinensbesvär – både med varandra och inom vården. Det säger uroterapeut Jenny Norrgren på kontinensmottagningen på Skellefteå lasarett.

Urininkontinens är mycket vanligt och innebär att det läcker urin vid olika tillfällen. Det är sällan ett tecken på någon allvarlig sjukdom och det finns mycket som du kan göra för att minska besvären. Ibland kan det behövas behandling och den ser olika ut beroende på vilken typ av urininkontinens som du har.

Vanligt problem

Över 800 000 personer i Sverige har någon form av urinläckage eller andra blåsproblem. Många är äldre men det är också vanligt att yngre personer får problem med urininkontinens. En undersökning visar att 22 procent av nyblivna mammor ett år efter förlossningen har besvär.

– Det finns många förebyggande knep som alla med läckage borde ta till sig. Till exempel behöver vi aktivt träna upp vår bäckenbotten, säger Jenny Norrgren.

Sök vård på din hälsocentral

Kontakta din hälsocentral om du har besvär med urinläckage. Om det är helg kan du vänta tills det blir vardag. Många hälsocentraler kan du kontakta genom att logga in på 1177.se.

Mer information på 1177.se

Läs mer om urininkontinens, vad du kan göra för att minska dina besvär och om behandlingar på 1177.se:

Urininkontinens hos vuxna

Bäckenbottenträning

Barn som kissar på sig på dagen

Sängvätning hos barn

Till toppen av sidan