Aktuellt

Distriktssköterskans tips till husapoteket

Innehållet gäller Västerbotten

Sommaren kan vara en härlig tid. Men det är bra att kunna ta hand om olika besvär eller sår så att du kan fortsätta njuta av semestern, även om något händer. Distriktssköterskan Christine Hällqvist vid Region Västerbottens tjänst Hälsodigitalen delar med sig av sina bästa råd kring vad du ska ha hemma för att få en så god sommar som möjligt.

Kvinna hjälper man med stukad fot.

En dag på stranden, en lugn dag i trädgården eller en utflykt med familjen. Oavsett vad du planerar för sommaren är det en god idé att ha ett litet husapotek hemma.

Christine Hällqvist är en av de sjuksköterskor som invånare kan chatta med i regionens tjänst Hälsodigitalen, som nås via 1177.se. En chatt som är öppen alla dagar i veckan.

- Det kommer fler och fler frågor till oss som rör sommaren. Jag hjälpte exempelvis nyligen en person som gjort sig illa i trädgården. För att vi ska kunna hjälpa på bästa sätt är det bra om invånare har ett husapotek hemma. Till exempel är det inte alla som har en febertermometer. Det hjälper oss i bedömningar att veta om personen har feber och i så fall hur hög, säger Christine Hällqvist.

Exakt vad som är viktigt i husapoteket beror också på vad du har planerat. Det är bra att ha med solskydd för att smörja dig ofta. Läkemedel är också extra viktiga om du ska resa.

- Det är viktigt att se till så att man får med sig alla de läkemedel som du behöver. Det är inte säkert att du kan få tag i läkemedel snabbt där du befinner sig. Och glöm inte att se över dina vaccineringar, till exempel TBE-vaccin, om du ska åka till södra Sverige, säger Christine Hällqvist.

Kontrollera husapoteket

Bara för att husapoteket en gång fylls på betyder det inte att det håller för alltid.
- Lösningar för att rengöra sår som alsollösning och klorhexidin håller bara en månad efter att de öppnats. Koksalt håller bara något dygn. Det är viktigt att fylla på med nytt när saker används, säger Christine Hällqvist.  

Det är även viktigt att läkemedlens hållbarhet kontrolleras och att gamla lämnas in till apotek.

 -Det är också bra att tänka på var du förvarar ditt sommarapotek. Både så att små barn inte kan få tag i läkemedel men att det ändå är lättillgängligt och samlat. Så du slipper leta runt i bostaden efter plåster eller kompresser om någon skulle göra sig illa, säger Christine Hällqvist.


Bra att ha hemma:

 • Pincett.
 • Solskydd
 • Plåster, kompresser och tejp för att fästa kompresser.
 • Sårtejp, i form av smala tejpremsor för att föra ihop små glipande sår. 
 • Elastisk binda, till exempel för att lindra stukningar.
 • Skavsårsplåster.
 • Kylbalsam och hydrokortisonkräm, som kan lindra vid lättare solsveda. Hydrokortisonkräm kan även lindra klåda vid insektsbett.
 • Febertermometer.
 • Avsvällande nässprej eller näsdroppar.
 • Smärtstillande och febernedsättande läkemedel.
 • Vätskeersättning.
 • Medicinskt kol, att använda vid förgiftningar.  (Giftinformationscentralen ska alltid kontaktas innan medicinskt kol används. De nås på telefonnummer 010-456 67 00).
 • Bedövande hudsalva för att minska smärtan vid rengöring av framför allt skrubbsår.

Mer information om vad som är bra att tänka på finns på sidan Husapotek.

Till toppen av sidan