AKTUELLT

Nya skärpta rekommendationer i Västerbotten

Innehållet gäller Västerbotten

På grund av hög smittspridning av covid-19 har Västerbotten skärpta rekommendationer fram till den 21 mars. De regionala rekommendationerna är en förstärkning av de nationella råden. Alla har ett personligt ansvar att följa rekommendationerna. Du är enligt smittskyddslagen skyldig att vidta försiktighetsåtgärder för att skydda dig själv och andra mot spridning av covid-19.

För alla i Västerbotten

För alla i Västerbotten gäller följande rekommendationer

 • Umgås med få människor  
  Du kan umgås med personer som du normalt träffar. Om du träffar andra personer än de i din närmaste krets, bör du och den du träffar hålla fysiskt avstånd. Umgås helst utomhus och tänk på att hålla avstånd även där. 
 • Undvik platser om det är risk för trängsel.  
  Det kan vara exempelvis kollektivtrafik, köpcentrum och butikerHandla på tider när få andra personer finns i butiken. Du bör vistas i butiken så kort tid som möjligt och handla helst ensam. 
 • Fortsätt att arbeta hemifrån så ofta du kan.  
  Kan du inte jobba hemifrån så bör du undvika trängsel, hålla avstånd och träffa så få personer som möjligt. Det gäller även i fikarum och personalrum. Om du har luftvägssymtom eller andra tecken på covid-19, även lindriga – stanna hemma.  
 • Gör inga onödiga resor 
  Du som vistas i Västerbotten ska inte göra onödiga resor såväl inom som utom regionen. Om du måste resa, gör det då så smittsäkert som möjligt. Var noga med att du kan ta dig hem på ett säkert sätt om du skulle få symtom.
 • Använd munskydd i kollektivtrafiken.  
  Är du född 2004 eller tidigare bör du alltid använda engångsmunskydd i kollektivtrafiken. Det gäller alla tider på dygnet och så länge som det finns en utbredd spridning i Västerbotten.  
 • Använd engångsmunskydd i inomhusmiljö. 
  Om du inte kan undvika nära kontakt med andra och du träffar personer utanför din närmaste krets ska du använda munskydd. Men munskydd ersätter inte regeln om att undvika nära kontakt och att hålla avstånd i alla situationer där det går. I förskola, grund- och gymnasieskola gäller fortfarande att munskydd bara rekommenderas i de specifika situationer då vuxna inte kan hålla avstånd.  
   
  Kom ihåg att också fortsätta följa de nationella råden.   

Gymnasieskolor

Gymnasieskolor i kommuner med hög smittspridning rekommenderas att bedriva fjärr- eller distansundervisning med högst 20 procent undervisning på plats. 

Verksamheter med pågående utbrott  

Jobbar du vid eller har uppdrag i en verksamhet där det bedöms pågå ett större utbrott rekommenderas du att minimera möten med andra människor än de du bor med.   

Du som arbetar på en sådan arbetsplats rekommenderas att:   

 • Undvika att visas ute i samhället utöver arbetet.
  Det handlar exempelvis om att besöka affärer, caféer, barer, restauranger och fritidsaktiviteter inomhus.   
 • I första hand ta hjälp med att handla livsmedel och nödvändiga läkemedel och inte åka själv. 

Bor du med någon som arbetar på en sådan arbetsplats gäller samma rekommendationer men du kan gå till arbete eller skola som vanligt. Barn födda 2005 och senare kan delta i fritidsaktiviteter inomhus.   

Har du blivit frisk efter covid-19 under det senaste halvåret gäller inte denna rekommendation. 

Beslutet har tagits i samråd av Folkhälsomyndigheten, Region Västerbotten och Länsstyrelsen i Västerbottens län.

Kom ihåg att också fortsätta följa de nationella råden. 

 

Frågor och svar

Fråga: Kan jag resa iväg på sportlovet?
Svar: Rekommendationen i Västerbotten är att undvika onödiga resor. Tänk efter om resan verkligen måste göras nu eller om den kan skjutas fram tills vi är i ett lugnare läge. Om du väljer att resa är det viktigt att du gör det på ett säkert sätt genom att du begränsar nya kontakter så mycket som möjligt.  Om du reser till fjällen på sportlovet måste du planera för att kunna ta dig hem själv om du eller någon i sällskapet blir sjuk i vad som kan vara covid-19.

Fråga: Kan jag åka till skidbackar just nu?
Svar: Det finns rekommendationer för att undvika trängsel i liftköer och de ansvariga för anläggningen behöver se till att det fungerar i praktiken. Det är inte liftkön eller backen i sig som är den största risken för smitta utan resan till och från, på serviceställen och hur många du träffar utöver de du bor med.

Fråga: Får man resa in i Västerbotten från resten av Sverige men vi västerbottningar får inte resa? Vad gäller?
Svar: Våra rekommendationer gäller de som bor och vistas i Västerbotten. Här rekommenderar vi inte att resa i regionen på grund av den allvarliga smittspridningen som råder just nu.

Fråga: Varför får man resa i andra delar av Sverige men inte just i Västerbotten?
Svar: Det råder inget nationellt reseförbud i Sverige utan alla uppmanas att planera sitt resande väl, resa smittsäkert och följa alla rekommendationer längs vägen och när man kommer fram. I Västerbotten rekommenderar vi att man undviker onödiga resor. Resor som behövs för att kunna utföra sitt arbete, studier samt till och från hälsa- och sjukvårdsbesök är nödvändiga.

Fråga: Får jag provta mig om jag ändå åker till fjällen och får symtom?
Svar: Det finns alltid möjlighet till akutsjukvård. Men när det gäller provtagning så finns särskilda rekommendationer som säger att om du vistas tillfälligt och exempelvis åker skidor i fjällvärlden ska du vid misstanke om sjukdom själv ta dig hem och i första hand testas där. Det är för att inte i onödan belasta sjukvården på en liten ort.

Fråga: Kan vi umgås utomhus med andra familjer under sportlovet?
Svar: Ja, men följ rekommendationerna och håll avstånd även utomhus.

Fråga: Kan mina barn som är på skolan även leka med kompisar på fritiden?
Svar: Ja barnen kan leka med varandra utomhus. Om de leker inomhus och träffar andra vuxna så blandar man ”bubblor” mellan olika familjer. 

Fråga: Vad ska jag göra om råden och rekommendationerna inte efterföljs?
Svar: Det är kommunerna som har ansvar för tillsyn och kan besluta om förelägganden och förbud mot serveringsställen. Om du upplever att reglerna inte följs kan du därför vända dig till den kommun där serveringsstället finns.

Fråga: När ska jag ha munskydd?
Svar: Du ska bära munskydd i inomhusmiljöer där det inte är möjligt att hålla avstånd. Det är en bedömningsfråga men vi rekommenderar att ha munskydd på exempelvis matbutiken eller på apoteket där du inte redan innan vet hur inomhusmiljön kommer vara.

Du ska också bära munskydd i kollektivtrafiken, alla veckans dagar, dygnet runt.

Other languages

Information om rekommendationerna på andra språk

Information om de skärpta rekommendationerna finns översatta till språken nedan.

Stricter recommendations in Västerbotten - engelska

Verksamheter med pågående utbrott

Information om rekommenadationer för anställda under ett pågående utbrott finns översatt till språken nedan.

Recommendations for employees during an on-going outbreak  - engelska

Suositukset työntekijöille tartuntatapausten yhteydessä - finska

Recomandări pentru angajați pe durata existenței unui focar activ- rumänska

Рекомендации для работников на время продолжающейся эпидемической вспышки - ryska

Zalecenia dla pracowników podczas trwającej epidemii - polska

Recommandations destinées aux salariés en période d’épidémie - franska

Ieteikumi darbiniekiem slimības uzliesmojuma laikā - lettiska

Till toppen av sidan