Aktuellt

Minska risken för magsjuka under rötmånaden

Innehållet gäller Västerbotten

I slutet av juli börjar den period vi kallar rötmånaden. Det är en tid då antalet fall av magsjuka ökar, men genom att förvara och laga mat på rätt sätt kan du minska risken att drabbas.

Två personer som lagar mat
Tänk på att alltid tvätta händerna innan du lagar eller äter mat, och efter att du har hanterat rått kött eller kyckling.

Det går inte att helt skydda sig mot risken att drabbas av magsjuka, men genom att tänka på hur du hanterar livsmedel och tvätta händerna noga flera gånger per dag, kan du förebygga att bli sjuk.

Du ska alltid tvätta händerna innan du lagar eller äter mat, och efter att du har hanterat rått kött eller kyckling. Ska du skära både kött och grönsaker ska du använda olika knivar och skärbrädor.

Ökat tryck på 1177 på telefon

På 1177 på telefon brukar rötmånaden märkas genom en tydlig ökning av samtal från personer som vill få råd efter att de drabbats av magsjuka.

– Det absolut viktigaste är att du får i dig vätska ifall du får magsjuka. Du behöver dricka mer än vanligt och vatten är det bästa, förutom vätskeersättning. Vätskeersättning finns att köpa på apotek, men du kan även blanda till din egen berättar Karina Salomonsson, verksamhetschef på 1177 på telefon i Västerbotten.

Drick lite och ofta 

Du behöver dricka mer vätska än vanligt när du är magsjuk. Det gäller framför allt om du har feber eller om det är varmt väder. Att inte dricka tillräckligt vid magsjuka kan leda till vätskebrist och uttorkning. Äldre personer och barn är extra känsliga och sårbara.

– Vissa barn kan behövas matas med sked. Barn som kräks mycket bör få två teskedar vätska ungefär var femte minut vilket är ungefär 10 milliliter. Du ska helst undvika söta drycker och lightdrycker eftersom dessa kan ge diarré. Vill inte barnet dricka kan de få isglass, men fortsätt att erbjuda dem något att dricka säger Karina Salomonsson.

När magsjukan är över och du kan äta igen går det bra att äta vanlig mat i små portioner. Ät gärna soppor, vitt bröd, kokt fisk och ris. Undvik fiberrik mat och kaffe eftersom det kan ge diarré. 

Tips för att undvika magsjuka

  • Tvätta händerna ofta. Alltid innan du lagar eller äter mat, och efter att du har hanterat rått kött eller kyckling.
  • Kontrollera ditt kylskåp, lagom temperatur i kylen är +4 grader.
  • Hetta upp mat ordentligt – vid 70 grader dör de flesta bakterier.
  • Använd olika skärbrädor och knivar för kött och grönsaker.
  • Använd inte samma fat och redskap till den färdiggrillade maten som du använt till rått kött.
  • Byt ut disktrasorna ofta eller tvätta dem i 60 grader.
  • Ta med en kylväska med kylklampar när du handlar för att hålla varorna kalla från butiken till hemmet.

Mer på 1177.se

Magsjuka – diarré och kräkningar

Till toppen av sidan