Aktuellt

Livsviktigt att lämna cellprov

Innehållet gäller Västerbotten

Cellförändringar syns inte och ger vanligtvis inga besvär. Därför är det viktigt att gå på cellprovtagning varje gång du blir kallad. Undersökningen är gratis och kan rädda liv.

Porträtt på en kvinna med brunt hår och kort page. Hon ler med stängd mun och tittar in i kameran.
Under maj månad uppmärksammar Region Västerbotten vikten av att lämna cellprov. Gå när du blir kallad!

Gå när du blir kallad

Genom att regelbundet lämna cellprov går det att tidigt upptäcka cellförändringar i livmoderhalsen och behandla innan det utvecklas till cancer. Du som lämnar cellprov regelbundet har över 90 procents skydd mot att få livmoderhalscancer.

– Att gå på sina cellprovskontroller när man blir kallad är väldigt viktigt – det är gratis, gör inte ont och tar heller inte lång tid. Cellprov räddar liv och är med andra ord en billig livförsäkring, säger Hanna Nyström, samordningsbarnmorska i Region Västerbotten.

Kolla din digitala brevlåda

Du får ett brev med en tid för cellprov hos barnmorska på din hälsocentral när det är dags för dig. Brevet skickas antingen hem till dig eller till din digitala brevlåda om du har en sådan.

Enkelt att boka om

Om tiden i din kallelse inte passar, kan du boka om den direkt på nätet. Du väljer enkelt en ny dag och tid i en kalender. Mer information får du i din kallelse.

Var det flera år sedan du gick på cellprovskontroll? Då kan du bli uppringd av en barnmorska och bli erbjuden att boka en tid och får möjlighet att ställa frågor.

Cellprovet analyseras för HPV

För dig som har fyllt 30 år analyseras cellprovet först för humant papillomvirus, HPV. Om det finns HPV i ditt prov analyseras cellprovet för att se om det finns cellförändringar.

Även om du har vaccinerat dig mot HPV är det viktigt att gå på cellprovskontrollerna eftersom vaccinet inte ger ett fullständigt skydd.

HPV överförs genom sex och hos unga är HPV-infektioner vanligt. Oftast läker en HPV-infektion av sig själv, utan att orsaka cellförändringar.

Du får alltid ett svar på ditt prov, antingen per post eller till din digitala brevlåda.

Så här går det till när du lämnar cellprov

Så går det till när du lämnar cellprov

Cellprovtagning tar bara någon minut. Filmen visar hur undersökningen går till.

Till toppen av sidan