AKTUELLT

Håll uppsikt när barnen badar

Innehållet gäller Västerbotten

Drunkningsolyckor kan hända på alla platser där det finns vatten. Lägg därför undan din mobil när barnen eller barnet är nära eller i vatten. Här får du fler tips för en trygg och säker badsommar.

Ett barn som står
Det kan räcka med några sekunder utan tillsyn för att ett barn ska hinna råka illa ut i vatten.

Varje sommar sker det ungefär ett allvarligt drunkningstillbud eller drunkning i Västerbotten och barn under tre år är överrepresenterade.

Drunkning sker ofta snabbt och tyst. Det kan räcka med några sekunder utan tillsyn för att ett barn ska hinna råka illa ut i vatten. Drunkningsolyckor kan hända på alla platser där det finns vatten, till exempel i badkar, sjöar och på öppet hav. Men även i väldigt grunt vatten som i en vattenpöl.

–  Barn under tre år ramlar lätt och kan även drunkna i vatten som de bottnar i eftersom de har svårt att resa sig upp. Vattnet behöver inte vara djupt för att det ska vara farligt, säger Niklas Larsson, narkosläkare och medicinsk chef vid intensivvårdsavdelningen på Norrlands universitetssjukhus.

Han hoppas att sommaren 2019 ska bli en sommar utan allvarliga händelser vid vatten.

– När det handlar om barn berörs alla extra mycket. Mitt tips till dig som förälder i sommar är att aldrig lämna barnen utan uppsyn om det finns vatten inom gångavstånd. Även om ni är på en badstrand med många människor är det inte säkert att någon ser att något händer, säger Niklas Larsson.

Tänk på vattennivån

Han hoppas också att äldre barn och även vuxna som dyker först ska ta reda på hur det ser ut under vattenytan.

– Jag har sett många personer som kommit in med nackskador, framför allt i de översta kotorna. Dyk inte i grunt vatten, säger Niklas Larsson.

Tips för en trygg och säker badsommar

  • Lägg bort mobilen och surfplattan när ditt barn badar.
  • Lämna aldrig barn ensamma i närheten av, eller i vatten.
  • Lämna aldrig över ansvaret på ett annat barn.
  • Töm ut vattnet ur flyttbara små pooler när de inte används.
  • Var inte längre bort än att du kan ta tag i barnet. Barn som är yngre än tre år ska vara på gripavstånd.

Läs mer om vattensäkerhet för barn.

Till toppen av sidan