Aktuellt

E-frikort i Region Västerbotten

Innehållet gäller Västerbotten

Den 25 maj inför Region Västerbotten elektroniska frikort. Det kallas också e-frikort. När du nått upp till beloppet för frikort får du information om det till din digitala brevlåda om du är ansluten till en sådan. Annars får du det skickat hem med posten.

En kvinna får hjälp i receptionen på en mottagning. Mannen i receptionen tittar på en datorskärm.

Högkostnadsskyddet innebär att du som högst ska betala 1 300 kronor i avgift under en tolvmånadersperiod för besök i den öppna hälso- och sjukvården. När du nått till högkostnadsskyddet får du ett frikort som gäller resterande tid av tolvmånadersperioden räknat från det första besöket. Under den perioden betalar du ingen avgift.

Läs mer om högkostnadsskyddet

Du får ditt frikort automatiskt

När du besöker en vårdenhet i den öppna hälso- och sjukvården registreras din betalning i e-frikortstjänsten och när du nått upp till gränsen för högkostnadsskydd får du ditt frikort automatiskt. Information om frikortet skickas i första hand till din digitala brevlåda. Du som inte är ansluten till en digital brevlåda får det skickat hem med posten. Informationen innehåller också själva frikortet.

Du behöver inte visa upp ditt frikort vid besök på vårdverksamheter som drivs av regionen. Det gäller i de flesta andra regioner i landet, inklusive Västerbottens grannregioner. Det är endast vid besök hos privata vårdgivare och regioner som inte är ansluta till e-frikortstjänsten som du behöver visa upp ditt frikort. Ta med ditt frikort försäkerhetsskull om du är osäker på om din vårdgivare är ansluten till e-frikortstjänsten.

Efterregistrering när du besöker privata vårdgivare

Du som inte nått beloppet för frikort och besöker en vårdgivare som inte är ansluten till e-frikortstjänsten behöver spara kvittot på betalningen av patientavgiften. För att avgiften ska bli inräknad i ditt högkostnadsskydd behöver du registrera det i efterhand på din hälsocentral eller i en central reception på något av länets sjukhus. Det gäller också om du har stämplar sedan tidigare i ditt högkostnadskort. Ta därför med högkostnadskortet till ditt första besök efter den 25 maj 2023. Det är det datum då e-frikortstjänsten börjar användas i regionen.

Vill du inte vara med i e-frikortstjänsten?

Du som inte vill att uppgifter om eventuellt frikort och vilka avgifter som du har betalat delas med privata vårdgivare eller med andra regioner som är anslutna till e-frikortstjänsten behöver kontakta regionen. Det gör du genom att logga in på 1177.se och välja Övriga tjänster. Du som inte har e-legitimation kan ringa 090-785 90 40, vardagar klockan 9–12.

Skyddade personuppgifter

Du som har skyddade personuppgifter kommer att fortsätta använda ett stämpelkort och kommer som tidigare att få ett pappersfrikort.

Högkostnadsskydd och frikort på 1177.se

Under hösten 2023 planerar Region Västerbotten att ansluta e-frikortstjänsten till Ineras tjänst för högkostnadsskydd. Det innebär att du som bor i Västerbotten kommer att kunna se information om ditt högkostnadsskydd och frikort genom att logga in på 1177.se.

Frågor om högkostnadsskydd och frikort

Kontakta din hälsocentral om du har frågor om högkostnadsskydd eller frikort.

Till toppen av sidan