Aktuellt

Behandla såren rätt i sommar

Innehållet gäller Västerbotten

De flesta små sår läker av sig själv utan att du behöver söka vård. Men det är viktigt att hålla såret rent för att undvika infektion. Karin Granberg, specialist i allmänmedicin ger råd om sårvård i sommar, berättar vad du själv kan göra och när du ska kontakta vården.

Karin Granberg, läkare vid Erikslids hälsocentral, står utomhus och håller i en klätterställning
Sommar och sår? Följ läkaren Karin Granbergs råd för att hålla bakterierna på avstånd.

– Även små sår kan ge problem om du inte tar hand om dem på rätt sätt. Bakterier trivs när det är varmt och fuktigt. Därför är det extra viktigt att sköta om eventuella sår under sommaren så att de inte blir infekterade, säger Karin Granberg, läkare på Erikslids hälsocentral.

Håll såret rent

Det absolut viktigaste är att undvika infektion och att ge bra förutsättningar för att såret ska läka.

Följ de här råden när du själv behandlar ett sår:

  • Tvätta såret med tvål och vatten direkt.
  • Om det är svårt att få bort smutsen så kan du blöta upp såret först. Sitter såret under foten kan du ta ett fotbad.
  • Använd bedövningssalva om det gör ont att rengöra såret.
  • Skydda såret mot smuts och jord, sätt på ett plåster om det behövs.
  • Gå inte barfota om du har ett sår under foten.
  • Vänta med att bada tills såret läkt.
  • Klia inte – då ökar risken för infektion. Lägg en isbit på såret så kliar det mindre.

Vad ska jag göra om såret ser infekterat ut?

Blir såret blir rött och svullet, är varmt och ömt är det tecken på infektion. De flesta sår som blir infekterade behöver inte behandlas med antibiotika. Du kan ta hjälp av en kulspetspenna för att hålla koll på infektionen.

– Rita runt den röda randen runt såret. Om det röda området ökar och blir större och större ska du söka vård. Om den krymper klarar kroppen av att ta hand om infektionen på egen hand, säger Karin Granberg.

När ska jag kontakta vården?

Ring i första hand din hälsocentral eller 1177 om du behöver råd. Telefonnummer 1177 är öppet dygnet runt och du får prata med en sjuksköterska som bedömer vad du har för behov av vård och vägleder dig till rätt mottagning om det behövs.

Är det ett djupare sår eller skärsår som glipar eller inte slutar blöda är det viktigt att såret sys så fort som möjligt. Då läker det snabbare och risken för att såret ska bli infekterat minskar.

Har ditt sår kommit i kontakt med jord eller om du blivit biten av ett djur kan en påfyllnadsspruta med vaccin mot stelkramp behövas.

– Ta hand om dig själv i sommar! Får du ett sår, håll det rent. Ring 1177 om du behöver råd och om du kommer till hälsocentralen får du hjälp av en distriktssköterska. De är de riktiga sårproffsen, avslutar Karin Granberg.

Mer på 1177.se

Fler råd om sårbehandling och när du ska söka vård finns på 1177.se:

Till toppen av sidan