Aktuellt

För dig som väntar barn i Lycksele och närområdet

Innehållet gäller Västerbotten

Förlossningsavdelningen och gynjour i Lycksele har tills vidare stängt från den 8 januari på grund av brist på läkare och barnmorskor. Det betyder att du i stället får hjälp med din förlossning i Umeå eller Skellefteå.

BB med nyfödd

Vad ska jag göra om jag är gravid?

Du som är gravid ska fortsatt besöka din barnmorskemottagning. Där får ni också veta om situationen på förlossningen i Lycksele skulle ändras.

Om du behöver en kontroll inför förlossning eller tror att du snart ska föda ska du kontakta förlossningen i Umeå eller Skellefteå. De har öppet dygnet runt.

Telefonnummer till förlossningarna
Umeå 090-785 21 70
Skellefteå 0910-77 15 35

Behöver du kontroll eller behandling av gynekolog på grund av akuta besvär som till exempel blödningar på kvällar och helger ska du vända dig till kvinnokliniken i Umeå eller Skellefteå. Du kan nå dem under jourtid genom att ringa 1177.

Vad händer när det är dags för mig att föda?

Beroende på din situation kan personalen på de gynekologiska mottagningarna i Umeå eller Skellefteå ordna så att du har ett boende nära förlossningen. Det kan till exempel handla om att du gått över tiden eller att förlossningen inte kommit i gång helt. Det är vårdpersonalen som gör bedömningen och i så fall bokar boende.

I Umeå kan du få bo på Hotell Björken eller Hjältarnas hus och i Skellefteå kan du få bo på hotell.

Kostnaden för dig blir likadan som om du sovit på ett sjukhus.

Vad ska jag göra själv?

Det är bra att så tidigt som möjligt ta kontakt med förlossningen i Umeå eller Skellefteå för att få hjälp med bedömning om ni ska åka in till förlossningen eller om du behöver ett boende närmare någon av länets förlossningar.

Det ska ni göra vid första misstanke om att förlossningen håller på att börja. Det kan vara symtom med smärta som liknar mensvärk, slemmig eller tunn flytning eller att sammandragningar börjat även om de inte gör ont.

Det är för att du ska känna dig trygg med vad som kommer att ske och det hjälper även personalen att planera arbetet på avdelningen.
Du når förlossningarna i Umeå och Skellefteå dygnet runt.

Vill du komma in tidigare än vad som medicinskt motiverat ska du höra av dig till förlossningen. Då görs en individuell bedömning kring behov av boende och om regionen ska stå för kostanden.

På sidan Att vänta och föda barn i Västerbottens län kan du läsa mer om hur förlossningen går till och hur du kan förbereda dig.

Till toppen av sidan