Aktuellt

Därför kan du som anhörig inte alltid åka med i ambulansen

Innehållet gäller Västerbotten

För att ge en så bra vård som möjligt har ambulanssjukvården allt mer utrustning i sina fordon. Du som anhörig kan därför inte åka med.

En stor del av vården som du kan få på sjukhus kan du idag redan få i en ambulans. Ambulanssjukvården ger allt mer avancerad vård i hemmet och under transporten in till sjukhus. Det kan rädda fler liv men kräver också att ambulanserna är tillräckligt utrustade.

Utrustningens vikt tillsammans med ambulanspersonalens och patientens gör att vissa modeller av regionens ambulanser närmar sig gränsen för hur mycket de får transportera.

– Det betyder att vi inte kan ta med anhöriga under transporten in till sjukhus. Men vi vill vara tydliga med att barn alltid får ha med sig en anhörig, säger Ola Boström biträdande avdelningschef för ambulansen i Skellefteå.

Det är mindre och mindre vanligt att anhöriga vill åka med i ambulansen.

– Många vill komma in i en egen bil så att transporten hem efteråt blir enklare. Det bästa är att be en granne eller anhörig att köra eftersom det är lätt att bli stressad om en närstående blir sjuk eller skadad och då är du inte alltid den bästa chauffören, säger Ola Boström.

Läs mer på 1177.se

Akuta råd och första hjälpen

Sök vård på rätt mottagning

Så fungerar vården i Västerbotten

Till toppen av sidan