Var kan jag resevaccinera mig?

Skriv ut (ca 2 sidor)

I Västerbottens län kontaktar du din hälsocentral, sjukstuga eller infektionsmottagningen i Umeå om du behöver vaccinera dig innan du åker utomlands.

Skriv ut

Hit vänder man sig

Hit vänder man sig

I Västerbottens län kontaktar man sin hälsocentral, sjukstuga eller infektionsmottagningen i Umeå om man behöver vaccinera sig innan man åker på en utlandsresa. På flera av länets hälsocentraler kan man få rekommenderade resevaccinationer och hälsoråd inför en resa utomlands.

För att få veta vad som gäller på ens egen hälsocentral måste man kontakta den – antingen genom att ringa eller logga in och använda e-tjänsterna. Det är viktigt att boka in en tid som ligger minst fem veckor före avresan. Behöver man vaccin mot tuberkulos ska första vaccinationstillfället ligga redan åtta veckor före avfärd.

Fäll ihop

Före vaccinationsbesöket

Före vaccinationsbesöket

Till vaccinationsbesöket ska man ta med sig uppgifter om tidigare vaccineringar, eftersom hälsocentralen, sjukstugan eller infektionsmottagningen endast har information om de vaccinationer som har gjorts där. Har man ett vaccinationskort och/eller Världshälsoorganisationens, WHO:s, gula vaccinationscertifikat ska man ta med dem också

Vill man vaccinera sig på infektionsmottagningen i Umeå ska man fylla i blanketten Hälsodeklaration inför resevaccination. Den finns också på engelska. Formuläret skrivs ut och fylls i och sedan tar man med den till vaccinationstillfället. Blanketten finns också i pappersform på infektionsmottagningen. 

Blanketten Hälsodeklaration inför resevaccination, pdf, öppnas i nytt fönster

Blanketten Hälsodeklaration inför resevaccination på engelska. pdf, öppnas i nytt fönster

Fäll ihop

Vad kostar det?

Vad kostar det?

Ett besök för vaccinering kostar 200 kronor. Man betalar också kostnaden för själva vaccinet.

Om man behöver en läkarundersökning i samband med vaccineringen betalar man i stället avgiften för ett läkarbesök plus kostnaden för vaccinet.

Ett läkarbesök kostar 200 kronor.

Fäll ihop
Skriv ut (ca 2 sidor)
Publicerad:
2014-01-13
Redaktör:

Jennie Vennberg, redaktör, 1177 Vårdguiden Västerbotten

Granskare:

Helena Palmgren, specialistläkare, infektionsmottagningen, Norrlands universitetssjukhus