Det finns många orsaker till att du kan behöva hjälp och stöd.
Här nämns några vanliga orsaker:
- För att få stöd i vardagen, med att få tillvaron att gå ihop.
- Om du mår dåligt kroppsligt.
- Om du mår dåligt psykiskt.
- Om ni behöver hjälp och stöd i vuxenrelationen.
Stöd i vardagen
Genom att våga be om hjälp gör du både sig själv, ditt barn och eventuella syskon en stor tjänst. Att försöka härda ut på egen hand när livet känns jobbigt leder ofta till att situationen blir värre.
Att ha ett nätverk av personer som du känner förtroende för, är en tillgång både för dig själv och för barnet. Ibland kan anhöriga och vänner vilja hjälpa till, men drar sig för att störa. Därför kan det vara bra att själv be om hjälp och stöd.
Hjälpen kan handla om små eller stora saker. Du kan behöva hjälp med praktiska saker, till exempel handla, städa och laga mat. Det kan vara att en annan vuxen är med barnet, eller att du får en natts oavbruten sömn. Du kan också behöva få dela både glädje och oro med andra vuxna.
Om du behöver kan du söka stöd i form av samtal på bvc eller hos kommunens föräldrastöd.
Bvc kan ge stöd och hjälp på många sätt
Bvc brukar ordna grupper för nyblivna föräldrar. De är frivilliga. Många upplever att de får stöd, gemenskap och kunskap. Du träffar andra föräldrar och kan dela med dig av dina erfarenheter. Du får också information och stöd i olika frågor.
Ämnen som brukar diskuteras i grupperna kan till exempel vara barnets utveckling, barns skrik, mat, barnets sömn, fördelning av ansvar, känslor och relationer, sjukdomar och barnsäkerhet.
När du besöker bvc med ditt barn kan du också ställa frågor och prata om hur ni har det. Bvc ska vara en tillgång för dig och för ditt barn. Om ditt barn har en sjukdom eller det finns andra svårigheter kan ni erbjudas olika insatser och stöd.
Om du har sovit så lite att du inte orkar ta hand om ditt barn på ett bra sätt behöver du kontakta bvc eller sjukvårdsrådgivningen på telefonnummer 1177 på en gång, för att få råd och stöd.
Om du har besvär i kroppen efter förlossningen
Det är vanligt att få lättare besvär månaderna efter en förlossning. En del får besvär som behöver behandling. Läs här om olika besvär och vad du bör göra.
Sök hjälp om du mår psykiskt dåligt
Det är en omställning att bli förälder, och ibland kan det göra att man får psykiska problem eller göra att de psykiska besvär man redan har blir svårare. Om du mår psykiskt dåligt bör du berätta det för någon så att du kan få stöd och hjälp. Du kan till exempel prata med en sjuksköterska på bvc. Du kan också kontakta en läkare på vårdcentralen. Om du har en vårdkontakt inom psykiatrin kontaktar du den mottagningen.
Om du mår mycket dåligt eller känner att du skulle kunna skada barnet, behöver du på en gång kontakta bvc eller sjukvårdsrådgivningen på telefonnummer 1177. Då kan du få hjälp att må bättre och orka ta hand om ditt barn.
Stöd i par-relationen
Det är vanligt att under någon period få problem i par-relationen, och då kan det vara bra att söka hjälp. Ni kanske tycker att ni bråkar för mycket, har svårt att lyssna på och förstå varandra eller har svårt att komma till gemensamma beslut. Du kan kontakta kommunens familjerådgivning, en barnmorskemottagning eller bvc för att få råd och stöd.