Utmaning lockade fram nya matvanor

Peter Noren

Det höga blodtrycket fick Peter Noren från Skellefteå att vilja ändra sina matvanor. Men han hade svårt att hitta motivation på egen hand. Så när Region Västerbottens hälsoutmaning ”Grönt gör dig gott” dök upp i Facebookflödet i höstas anmälde han sig direkt!

Utmaningen gick ut på att äta mer frukt och grönsaker än vanligt under två månader. Peter säger att utmaningen gav inspiration och råd utan att ställa för höga krav, och det hjälpte honom att hålla motivationen uppe under hela perioden. Men när perioden var slut blev det svårare.

– Under själva utmaningen var det enkelt att göra bra val och ändra mina matvanor. Tyvärr kom jag ganska snabbt in i gamla vanor igen. Men jag lärde mig en hel del och nu har jag fått tillbaka motivationen! På jobbet har vi faktiskt startat en hälsokurs som är inspirerad av ”Grönt gör dig gott” och det känns riktigt roligt, säger Peter Noren.

Trix i vardagen

När man bor ensam och oftast bara lagar mat till sig själv är det lätt att hitta på ursäkter och välja mindre bra alternativ menar Peter. Därför gäller det att ha lite tips och trix för att få det att fungera.

– Mitt bästa tips är att alltid ha ordentligt med frukt och grönsaker hemma, då äter du det automatiskt oftare och har lättare att planera in det i veckomatsedeln. Tycker du inte om grönsaker vid sidan av maten så prova att tillsätta dem i maträtten du lagar. Du kan exempelvis blanda ner lite bönor i köttfärssåsen.

Lycklig vinnare

I och med att Peter åt mer frukt och grönsaker under utmaningens två månader blev han även en av de lyckliga vinnarna som fick en matkasse med hälsosamma råvaror.

– Jag är väldigt nöjd, roligt att få hem bra råvaror och tips på vad jag kunde laga, avslutar Peter Noren.

Läs hela artikeln på Region Västerbottens webbplats

Råd och tips om hälsosam mat på 1177 Vårdguidens webbplats

Text: Linn Johansson

Till alla nyheter