Gymträning för äldre i Skellefteå

Laila Marinder, 82 år, är en av deltagarna som förbättrat sin hälsa med hjälp av träningen. Fotograf/Illustratör: Linn Johansson

Tack vare landstingets folkhälsobidrag har föreningen Soo Shim i Skellefteå förverkligat sin idé om gruppträning för äldre.

"Träning ska vara för alla" är föreningens vision sedan många år tillbaka. Hit kommer barn och vuxna i alla åldrar för att lära sig taekwondo, hapkido och träna i gymmet.

Att utveckla verksamheten och erbjuda anpassad träning för seniorer (+65 år) har diskuterats länge. Men det var inte förrän en annons om landstingets folkhälsobidrag dök upp i tidningen som den sista pusselbiten föll på plats.

Hösten 2015 skickade de in en ansökan om folkhälsobidrag och i början av 2016 blev den godkänd och projektet kunde starta. 2017 sökte de igen och fick godkänt vilket innebär att träningen kan fortsätta även detta år.

Träningen har gett resultat

Laila Marinder, 82 år, är en av deltagarna som har varit med ända från början.

– Innan hade jag svårt att gå och jag kunde inte titta åt sidorna eller plocka upp något från marken utan att bli yr. Nu har jag slutat med alla mediciner och min vardag är mycket bättre. Jag utmanar balansen på träningen och tack vare det har min lägesyrsel försvunnit – jag kan till och med tvätta fönster igen, berättar Laila Marinder.

Förutom gymträning får seniorerna utbildning i hälsa och friskvård. Den sociala samvaron är också en stor del och varje träningspass avslutas därför med en fikastund tillsammans.

Fler i framtiden

I dagsläget är det cirka 15 personer per termin som kommer på gruppträningarna men Rikard hoppas på ännu större grupper i framtiden.

– Kanske kan någon av de mer erfarna deltagarna bli instruktör för nybörjare, det hade varit roligt, säger Rikard Larsson.

Läs hela artikeln.

Text: Linn Johansson

Till alla nyheter