Donationsveckan i Västerbotten

Mellan den 8 och 14 oktober pågår donationsveckan. Målet med veckan är att bidra till ökad kunskap om organ- och vävnadsdonation och att fler ska ta ställning i frågan och sprida budskapet vidare. I Västerbotten kommer även blodgivning, donation av könsceller och stamceller att vara i fokus.

Genom transplantation kan sjuka organ och vävnader ersättas av friska från en annan människa. Att ta ställning för donation av organ och vävnader kan rädda någons liv.

– Alla kan ta ställning till organ- och vävnadsdonation oavsett ålder och medicinska åkommor. Det finns ingen övre eller undre åldersgräns. Hälso- och sjukvården gör alltid en individuell bedömning om en person är medicinskt lämplig att bli donator, säger Monika Långström, lokal donationsansvarig sjuksköterska på Norrlands universitetssjukhus.

Aktiviteter i Västerbotten

Under veckan uppmärksammas donation runt om i länet. Donationsansvariga från landstinget är på plats och svarar på frågor om donation och delar ut donationskort. Aktiviteterna sker i samarbete med medicinkliniken, Livio Fertilitetscentrum, blodcentralen, Njurföreningen Västerbotten och Funktionsrätt Umeå.

Lycksele

  • Tisdag den 9 oktober, 14.00–16.00. Tillfälle att ställa frågor. ICA supermarket.

Skellefteå

  • Måndag den 8 oktober, 16.00–17.00. Tillfälle att ställa frågor. 360 träningscenter i city.
  • Onsdag den 10 oktober, 11.00–12.00. Tillfälle att ställa frågor. 360 träningscenter i city.

Umeå

  • Tisdag den 9 oktober, 11.00−14.00. Lunchföreläsning 12.00–13.00 om organ- och vävnadsdonation, blodgivning och donation av könsceller. Tillfälle att ställa frågor. Ljusgården i Lärarhuset på Umeå universitet.
  • Tisdag 9 oktober, 13.00. "Donation räddade mitt liv" föreläsning med Iraj Sedaghati och Monica Sedaghati. Café "Kom in".
  • Tisdag den 9 oktober, 17.00–20.00. Tillfälle att ställa frågor. IKSU sport.
  • Torsdag den 11 oktober, 10.00-14.00 Tillfälle att ställa frågor. Utanför Alva kultur på Norrlands universitetssjukhus.

Så här kan du berätta hur du vill ha det

Alla tre sätt är lika giltiga och det är det senaste ställningstagandet som gäller. Om du har frågor om donation kan du mejla donation@vll.se.

Läs mer om organdonation

Vanlig fråga: När får man donera organ?

Text: Linn Johansson och Therese Erixon

Till alla nyheter