Färre fick en stroke under 2017

Förra året fick färre personer en stroke än året innan. Under 2017 var det ungefär 25 800 personer som fick en stroke. Det är ungefär 600 personer färre än 2016. Det här visar ny statistik från Socialstyrelsen.

Sedan år 2000 har antalet personer som fått stroke minskat med ungefär 40 procent. Ny statistik från Socialstyrelsen visar att minskningen fortsatte under år 2017.

Trots att antalet personer som får stroke minskar så är det fortfarande en del som dör eller har kvar besvär som påverkar livet.  

En snabb behandling hjälper och därför är det viktigt att få vård snabbt. Genom att lära dig symtomen på stroke kan du se till att personer runt omkring dig får vård snabbt.

AKUT-testet är en enkel metod som du kan använda för att undersöka om en person har fått en stroke. Bokstäverna i ordet AKUT står för det här:

  • A - Ansikte - vilket syftar på att du ska be personen le och visa tänderna. Om mungipan hänger ska du ringa nödnumret 112.
  • K - Kroppsdel - som syftar på att du ska be personen lyfta armarna och hålla kvar i 10 sekunder. Om en arm faller ska du ringa 112.
  • U - Uttal - syftar på att du ska be personen säga en enkel mening, till exempel ”Solen skiner idag”. Om personen sluddrar eller inte hittar rätt ord ska du ringa 112.
  • T - Tid - anger att ju fortare personen får behandling desto mindre blir skadorna.

Text: Jenny Andersson

Till alla nyheter