OM COVID-19 – CORONAVIRUS

Frågor och svar om provtagning för vuxna i Värmland

Innehållet gäller Värmland

Får jag som är över 16 år provtas?

Ja, grundförutsättning för att du ska kunna vara aktuell för egenprovtagning är att du nyligen har insjuknat med lindriga symtom som ger misstanke om covid-19. Testet är bara aktuellt att göra vid symtom och ska tas tidigt i sjukdomsförloppet, efter 24 timmar men inom 7 dagar från första symptom.

Även hushållskontakter till person med konstaterad covid-19 kan vara aktuella för provtagning, men har i så fall fått besked om detta i samband med smittspårning.

Vi erbjuder inte testning av symtomfria personer eller intyg för resor. Folkhälsomyndigheten har en lista över var du kan lämna prov för reseintyg. Du hittar mer information här. Du får själv betala för reseintyget. 

Vad krävs för att kunna boka provtagning via 1177.se?

Du behöver ha en giltig e-legitimation för att kunna boka provtagning via e-tjänsterna på webbplatsen 1177.se.

Du som saknar e-legitimation

Du som saknar giltig e-legitimation kan vända dig till närmaste vårdcentral för att boka tid för provtagning där.

Vi erbjuder inte testning av symtomfria personer eller intyg för resor. Folkhälsomyndigheten har en lista över var du kan lämna prov för reseintyg. Du hittar mer information här. Du får själv betala för reseintyget. 

Hur gör jag för att boka provtagning om jag är över 16 år?

Jag har ingen e-legitimation, hur gör jag då?

Du som saknar giltig e-legitimation kan inte använda egenprovtagning via e-tjänsterna på webbplatsen 1177.se. Du får i stället vända dig till närmaste vårdcentral för att boka tid för provtagning där.

Hur många gånger kan jag ta prov för covid-19?

Du kan beställa max 10 tester med minst 14 dagars mellanrum. Om det uppstått tekniska problem med analysen kommer du att få möjlighet att beställa ett ”omprov” (om det gått max 7 dagar sedan symtomen började) men det kan dröja innan du ser det erbjudandet på e-tjänsterna (det tilldelas manuellt).

Hur lång tid tar det tills jag får svar på provet?

Jag har symtom - ska resten av min familj stanna hemma? Ska hela familjen provtas?

Om jag har frågor om provtagning, vart vänder jag mig då?

Till toppen av sidan