Hjälp oss att bli bättre!

Delta i vår webbundersökning och berätta vad du tycker om 1177.se. Undersökningen tar några minuter att genomföra och svaren är anonyma.

Tack för att du deltar!

Du hittar undersökningen här.
Om covid-19 – coronavirus

Frågor och svar för dig som har covid-19 eller haft kontakt med någon som har covid-19

Innehållet gäller Värmland

En person i min familj har testat sig för covid-19 men inte fått svar än, behöver jag stanna hemma?

Nej, men fortsätt vara extra uppmärksam på symtom. Du kan gå ut och till jobbet under förutsättning att du inte har några symtom som kan vara tecken på covid-19. Om din familjemedlem får ett provsvar som är positivt för covid-19 ska du stanna hemma. Du kommer att bli kontaktad av vården och få vidare information om vilka regler som gäller.

Måste den som har testat sig vara hemma i väntan på provsvar?

Ja, den som provtagits ska hålla sig isolerad i väntan på provsvar.

Det finns undantag från regeln att stanna hemma. Vaccinerade som är vård- och omsorgspersonal och symtomfria kan arbeta i väntan på provsvar. Mer information och länkar till informationsblad och lathundar finns här.

En person i min familj har testat sig och fått svar att hen har covid-19, behöver jag stanna hemma?

Vuxna och barn omfattas av förhållningsregler enligt smittskyddslagen och ska stanna hemma från arbete, förskola och skola och ska inte delta i fritidsaktiviteter. Läs mer här om vad som gäller för hushållskontakter och närkontakter.

Gäller karensdag vid smittbärarpenning?

Nej, du får ersättning från dag 1.

Läs mer på Försäkringskassan >>

Hur söker jag smittbärarpenning?

Om du har testat positivt för covid-19 men inte är sjuk och inte har möjlighet att arbeta hemifrån kan du ansöka om smittbärarpenning. Det gäller även dig som bor med någon som har covid-19. Du ska via smittspårare ha fått förhållningsregler. Läkarintyg krävs inte.  Hos Försäkringskassan finns information om hur du ansöker om smittbärarpenning.  

En släkting sov över igår, jag har fått positivt provsvar i dag, räknas hen som hushållskontakt?

Ja, har hen delat hushåll med dig någon gång under tiden från 48 timmar före symtomen visat sig och fram till positivt provsvar så räknas det som hushållskontakt.

Min kollega var och fikade hos mig igår, nu har jag fått positivt provsvar, räknas hen som hushållskontakt?

Nej, en hushållskontakt är någon du har delat boende med under tiden du har varit smittsam. Din kollega kan dock räknas som närkontakt. Läs mer här om vad som gäller för hushållskontakter och närkontakter.

Ska hushållskontakt utan symtom också testa sig?

Ja, de ska provta sig på femte dagen efter att den smittade personen provtog sig.

Jag och min kompis delade hotellrum, nu är hon smittad. Räknas jag som hushållskontakt?

Ja, har du delat boende med någon från 48 timmar före debut av symtom så räknas du som hushållskontakt.

Min partner har konstaterad covid-19. Jag har också testat mig och har fått ett negativt svar. Kan jag gå till jobbet?

Nej, du räknas ändå som hushållskontakt och ska vara hemma i minst sju dagar, räknat från den dag din partner testade sig. Läs mer här om vad som gäller för hushållskontakter och närkontakter.

Min partner har testat positivt för covid-19. Jag hade covid för ett tag sedan, kan jag gå till jobbet?

Förhållningsreglerna gäller inte för dig som tidigare testats positivt för covid-19 under de senaste sex månaderna. Och inte heller för någon som fått minst två doser vaccin för minst två veckor sen. Var ändå uppmärksam på symtom, och stanna hemma om du blir sjuk, tills du är helt frisk.

Min partner har covid-19, jag har ett bokat besök hos vården/tandvården/psykiatrin men har inga symtom. Hur gör jag?

Om du har fått förhållningsregler enligt smittskyddslagen och räknas som misstänkt fall ska du avstå från icke nödvändiga besök i vården, då kan du boka om din tid eller be om videomöte eller telefonmöte istället. Är du osäker på om ditt besök är nödvändigt eller inte, kontakta din mottagning för råd. Ring alltid först.

Jag har covid-19 men mitt barn är friskt, kan det gå på sin fritidsaktivitet?

Nej, ditt barn ska stanna hemma i minst 7 dagar från att du fick ditt första symtom. Läs mer här om vad som gäller för hushållskontakter och närkontakter.

Till toppen av sidan