Hur stor är risken att få en listeriainfektion?
Fråga
Svar
Risken att få en listeriainfektion är mycket liten. Ett fåtal personer blir sjuka i listeria i Sverige varje år, även om det har ökat något de senaste åren.
Vanlig bakterie
Listerabakterien är vanlig i vår omgivning. Den kan finnas i till exempel opastöriserade mjölkprodukter, rått kött, rå fisk och i jorden. Listeriabakterien finns också i tarmen hos många djur och kan överföras till människor vid nära kontakt. Däremot är det ovanligt att listeriabakterien orsakar någon sjukdom.
Utbrott av listeria kan inträffa med några års mellanrum. Orsaken till utbrotten brukar gå att spåra till livsmedel från en viss producent. De livsmedlen brukar innehålla en mycket stor mängd listeriabakterier.
För de allra flesta är en listeriainfektion lindrig, men för en del personer kan sjukdomen bli allvarlig.
Kan leda till en svårare sjukdom
Personer som riskerar att bli allvarligt sjuka om de får en listeriainfektion är till exempel:
- Äldre personer som även har flera andra sjukdomar.
- Personer med nedsatt immunförsvar. Det kan till exempel vara om du har cancer, hiv eller aids eller har transplanterat ett organ.
- Personer som är gravida.
- Nyfödda barn.
Symtom
De första symtomen vid en listeriainfektion brukar vara feber utan andra symtom. Eller feber och influensaliknande symtom som huvudvärk, muskelvärk och illamående.
När sjukdomen blir allvarlig
Infektionen kan utvecklas till hjärnhinneinflammation eller sepsis, som även kallas blodförgiftning.
Hos en person som är gravid kan infektionen sprida sig till barnet i magen. Det kan leda till att barnet föds för tidigt. Barnet kan också bli allvarligt sjuk eller dö, men det är mycket ovanligt.
Så kan du undvika att bli smittad av listeria
Du som har ökad risk för att bli allvarligt sjuk av listeria bör följa dessa råd:
- Undvik skivat smörgåspålägg och kall färdigmat mot slutet av hållbarhetstiden.
- Undvik opastöriserad mjölk och ost gjord på opastöriserad mjölk.
- Undvik mögelost och kittost även om den är gjord på pastöriserad mjölk. Vanliga hårdostar och smältost går bra.
- Ät inte livsmedel som har förvarats länge i kylskåp utan att hetta upp dem ordentligt.
- Ät endast gravad fisk, rökt fisk och sushi som är nygjord eller nyförpackad. Kontrollera förpackningsdatum.
- Koka och stek kött, fågel och fisk väl.
- Skölj råa grönsaker.
- Sätt in kylvaror i kylskåpet så fort som möjligt efter att du har köpt dem.