FÖRLOSSNING

Studie om hur man kan påverka bristningar

Innehållet gäller Värmland

Väntar du barn och planerar att föda vaginalt i Karlstad? Då kan du bli tillfrågad om att medverka i ett forskningsprojekt för att minska bristningar i samband med förlossning.

Förutsättningar för att kunna delta i studien

Studien gäller dig som planerar att föda ditt första barn vaginalt. Du kan också delta om du tidigare fått barn med kejsarsnitt. Ett annat krav för att kunna vara med är att ditt barn ligger med huvudet nedåt och är fullgånget när förlossningen startar. 

Du behöver inte anmäla ditt intresse i förväg, utan kommer att bli tillfrågad av den barnmorska som ansvar för dig när du kommer in till förlossningsavdelningen. Deltagandet är frivilligt.

Så går studien till

Om du tackar ja, innebär det att du lottas till en alternativt två barnmorskor som kommer att vara hos dig under krystskedet. Lottning är en vetenskaplig metod som används för att vi ska kunna uttala oss om vilken effekt arbetssättet en eller två barnmorskor under krystskedet har. Om du lottas till två barnmorskor, kommer den andra barnmorskan in under den sista delen av krystskedet. 

Efter förlossningen blir du noggrant undersökt, antingen av två barnmorskor eller av en läkare och en barnmorska. Syftet med undersökningen är att få en så korrekt bedömning som möjligt av en eventuell bristning. Alla bristningar – oavsett deltagande i studien – sys enligt rådande rutiner.

Så följer vi upp

Vi är tacksamma om du som deltar i studien vill fylla i två frågeformulär som skickas till dig via mail eller post. Det första kommer en månad efter och det andra ett år efter förlossningen. På så sätt kan vi följa upp hur du mår och få veta vilka eventuella symtom du har. Du kan även delta i studien enbart under förlossningen.

Till toppen av sidan