Inte salt men gärna andra kryddor
De flesta barn tycker om smakrik mat. När barn är under ett år ska man inte salta deras mat för de har svårt att reglera saltbalansen. Även senare är det bra att vara sparsam med saltet för att inte vänja barnet vid salt mat. Salt kan påverka blodtrycket både under barndomen och senare i livet. Det finns många olika kryddor och smaksättare som man kan använda i stället. Många barn tycker om både milda örtkryddor, till exempel basilika, dragon, persilja, dill och oregano och starkare smaker som curry, chili och paprika. Barn brukar också tycka om vitlök. Det finns osaltad buljong som går att använda till de minsta barnen, men lättsaltad går också bra om den inte är för koncentrerad.
Lagar man mat till flera än barnet kan man låta bli att salta helt för att sedan ha i salt i efterhand eller salta i slutet av matlagningen när man tagit undan en del mat till barnet.
Man behöver inte undvika salt helt, men det är bra att hålla nere mängden så mycket som möjligt. Om du ger pyttesmå smakprover gör det inget om de innehåller lite salt för det handlar om så oerhört små mängder.
Kokt mat bäst för små barn
För barn under ett år är det bäst att äta kokta maträtter framför stekta eller grillade rätter eftersom de är mer lättsmälta och bättre för magen. Man kan också laga mat i ugnen genom att ugnskoka, det bör däremot inte vara någon stekyta. När barnet är ungefär tio till tolv månader kan man börja ge lättstekta rätter. När barn är ungefär ett år brukar de kunna äta i princip samma mat som äldre barn och vuxna, men fortfarande kan man behöva ta i lite extra fett och hacka, mosa eller dela maten i bitar så att den passar barnet.
När man kokar maten kan det vara smidigt att koka varje livsmedel för sig eftersom koktiden ofta är olika lång. Men det går också bra att koka livsmedlen tillsammans, man får då lägga i de olika livsmedlen allteftersom beroende på hur lång tid de behöver koka. Det är viktigt att köttfärs och kyckling blir genomkokta.
Maten blir fortare klar om man skär den i mindre bitar och lägger dem i kokande osaltat vatten. Man kan koka mat i kastrull eller i mikrovågsugn. Koka i lite vatten, så att det precis täcker det som ska kokas, och under lock. Koka inte längre än som behövs då näringsämnen och vitaminer försvinner ju längre grönsaker, rotfrukter och frukt kokas.

Puré, mos eller hackad mat för att små barn ska kunna äta
När man lagar små portioner till barn som ännu inte har lärt sig att tugga, forma eller svälja maten i bitar behöver maten ges antingen som puré, mos, finhackat, hackat eller i mindre bitar. För att göra ett mycket finfördelat mos eller puré kan man använda sig av en stavmixer, matberedare, vitlökspress eller trådsil. En gaffel räcker för att mosa potatis.
Man kokar livsmedlen tills de är mjuka och använder en del av kokspadet för att mosa eller mixa till ett mos eller en puré. De allra första dagarna eller veckan när man börjar ge smakportioner kan det vara bra att blanda i lite bröstmjölk eller bröstmjölksersättning i maten. På så sätt kan barnet känna igen smaken och lättare vilja äta. Bröstmjölksersättning kallas även modersmjölksersättning.
När barnet kan tugga bättre är det bra om maten blir grövre. Den kan då mosas eller mixas i lite grövre form, grovhackas med en kniv eller gaffel eller rivas med hjälp av ett rivjärn eller matberedare.
Några förslag på grönsaker att koka och göra puré av är potatis, palsternacka, morot, sötpotatis, broccoli, blomkål, tomat, bönor och ärtor.
Frukt och bär går att äta både färsk och kokt. Mest näring behålls om man äter frukt och bär färsk. Man kan göra puré på färsk eller kokt frukt. Några förslag på frukt och bär att göra puré av är äpple, banan, päron, aprikos, avokado, kiwi, melon, vinbär, hallon, blåbär, björnbär och jordgubbar. När man kokar frukt och bär gör man det på samma sätt som grönsaker och andra livsmedel. Om man vill ge färsk frukt, men barnet ännu inte kan äta bitar, kan man skrapa med sked, riva på rivjärn, mosa eller mixa.
Kött, fisk och kyckling eller annan fågel tillagas på samma sätt som grönsaker. För att det ska bli klart snabbare kan man antingen dela i mindre bitar eller mixa rått kött eller kyckling och annan fågel till färs och sedan koka. Man kan också mixa det råa livsmedlet och frysa det för att ta fram när man ska koka.
Många barn tycker om sås. Den kan serveras som tillbehör till maten och gör också maten mer lättäten.

Mjölk och fett i maten
Barn under två år kan behöva lite extra fett i hemlagad mat. Det brukar vara lagom med en tesked flytande margarin eller olja att blanda i per portion, två till tre gånger per dag. Om man har haft i fett i maten under tillagningen eller tagit i livsmedel med mycket fett, till exempel grädde eller creme fraiche, behöver man inte ha i något extra fett. I frukt- eller bärpuréer behövs inget fett.
Barn som är yngre än ett år ska inte dricka mjölk eller äta hela portioner fil och yoghurt, men man kan använda dessa i maten.
Blanda smaker så småningom
En del barn gillar den mesta maten med en gång medan andra behöver längre tid att vänja sig vid ny mat. När barn har provat olika livsmedel och smaker och man märker att de tycker om dem var för sig kan man börja blanda mer. Man kan till exempel göra grytor som sedan mosas, mixas eller hackas så att barnet kan äta.
Barnet kan äta av familjens mat redan från start bara den är kokt, osaltad och inte innehåller något av de livsmedel som barn ska undvika, till exempel honung eller spenat till barn under ett år. Läs mer om vad barn inte ska äta i texterna Barnens mat upp till ett år och Barnets mat 1-6 år, länkar finns i högerspalten.