Du kan ofta få bra hjälp av närstående. Det kan vara en partner, familj, släktingar eller vänner. Om du är sammanboende och behöver mycket hjälp och omvårdnad kan du behöva flytta till ett särskilt boende i perioder. Det går att bo några veckor i något av kommunens boenden och några veckor hemma, så kallad växelvård. Hur utbyggd den servicen är varierar mellan kommunerna.
Hemsjukvård
Om du har svårt att ta dig till vårdcentralen går det att få hemsjukvård. Då får du regelbundet besök av en distriktssköterska, sjuksköterska eller undersköterska i ditt hem. Det kan till exempel vara om du dagligen behöver hjälp med att ta dina mediciner.
Dagverksamhet
Det finns ofta en särskild dagverksamhet för personer som har demens. Den kan till exempel ligga i ett servicehus eller i anslutning till ett gruppboende. De som deltar i dagverksamheten äter gemensamt och kan vara med på olika aktiviteter utifrån sina egna förutsättningar.
Dagverksamheten brukar vara öppen måndag till fredag. Du kan vara där en till fem dagar i veckan beroende på vilka behov du har. I en del kommuner har dagverksamheten även öppet vissa kvällar och helger. Det går ofta att komma till och från dagverksamheten med färdtjänst, men det kan variera beroende på vilken kommun du bor i.
Särskilt gruppboende
Om du blir sämre kan det bli svårt att bo kvar hemma. Det räcker inte längre med den hjälp som närstående, i kombination med besök av hemtjänstpersonal och vårdpersonal, kan ge. Inte heller olika arrangemang med avlastning eller växelvård känns tillräckliga. Då kan du få flytta till någon form av särskilt boende. Innan du kan flytta till ett särskilt boende måste kommunen bedöma ditt hjälpbehov genom att göra en ny biståndsbedömning, som du eller en närstående ansöker om.
I de flesta kommuner finns det en skillnad på gruppboende för demenssjuka och gruppboende för långtidssjuka. Vilken typ av gruppboende du kommer att flytta till beror på om det är demenssjukdomen eller de övriga sjukdomarna som överväger.
När du bor i ett gruppboende har du ett eget kontrakt till din lägenhet eller ditt rum. Du kan möblera med dina egna möbler och andra tillhörigheter så att du känner dig hemma. Det är vanligt att åtta till tio personer bor tillsammans. Alla har en egen lägenhet eller ett eget rum och delar gemensamma utrymmen, som kök, matrum och vardagsrum. I särskilda boenden finns vårdpersonal på plats dygnet runt.
Avgifter
Avgiften för den hjälp du kan få varierar mellan kommunerna. Mer detaljerad information om olika insatser och vad dessa kostar går att få från hemkommunen. Kontakta biståndshandläggaren eller någon annan som är ansvarig för vård och omsorg.