Boka tid för att slippa långa köer vid vaccination mot covid-19.Det här meddelandet avser Uppsala län

Det är långa köer till drop-in för vaccination mot covid-19. Det finns gott om lediga tider att boka, läs mer och boka här.

Om covid-19 – coronavirus

Du kan ha blivit smittad av covid-19 i Uppsala län

Innehållet gäller Uppsala län

Denna sida riktar sig till dig som varit i kontakt med någon som har testat positivt för sjukdomen covid-19 som orsakas av coronavirus. Här får du veta vad du bör tänka på.

Observera att om du bor tillsammans med någon som har covid-19 ska du följa rekommendationerna i Smittskyddsläkarföreningens senaste blad med Information och förhållningsregler till hushållskontakter.

Om du har befunnit dig på närmare än två meters avstånd, i mer än 15 minuter, till någon som har testat positivt för covid-19 är det stor risk att du är smittad. Som en del av samhällets åtgärder för att begränsa smittan är det extra viktigt att du vet vad du behöver tänka på.

Följ de råd som Folkhälsomyndigheten rekommenderar alla att följa:

  1. Arbeta hemifrån om du har möjlighet. Friska barn och ungdomar kan gå till förskola, grundskola, fritidshem eller gymnasieskola som vanligt.
  2. Undvik kontakter som inte är nödvändiga.
  3. Tvätta händerna ofta och noga.
  4. Om du inte är vaccinerad eller om du arbetar inom vård och omsorg ska du boka provtagning dag 5 från tillfället du kan ha blivit smittad.
  5. Var uppmärksam på symtom på covid-19. Stanna hemma och boka tid för provtagning även vid lindriga symtom.
  6. Håll avstånd till andra.
  7. Använd munskydd om du träffar andra.
  8. Vid kontakt med hälso- och sjukvården berätta att du varit nära en person som har covid-19.
Till toppen av sidan