OM COVID-19 – CORONAVIRUS

Du har covid-19 – det här ska du göra

Innehållet gäller Uppsala län

Covid-19 är en sjukdom som de flesta klarar bra och blir friska från inom ett par veckor. Om du blir sämre och får andningsbesvär eller allmänpåverkan ska du ringa din vårdcentral eller 1177. Vid akut försämring ring 112.

Har du lindriga symtom finns det mycket du kan göra för att må bättre. Läs mer om vad du själv kan göra när du fått covid-19.

Tillsammans kan vi spåra smittan och vända pandemin. 

Covid-19 är en samhällsfarlig sjukdom som lyder under smittskyddslagen 

När du lämnade ditt prov fick du information om sjukdomen och om vad du ska göra för att minska risken för smittspridning. Du kan även läsa informationen via den här länken. Informationen finns på flera språk. Läs noga och följ anvisningarna.

Så här gör du för att hjälpa till att spåra smittan:

  1. Fundera på vilka du har varit i nära kontakt med, inom två meters avstånd under mer än 15 minuter, från och med dygnet innan du insjuknade och fram till idag. Det kan till exempel vara familj, vänner och arbetskamrater. 
  2. Kontakta alla du kommit på och berätta för dem att du har fått covid-19. Om du i ditt arbete har kontakt med många personer behöver du bara berätta för din arbetsgivare att du har testat positivt för covid-19 så tar arbetsgivaren ställning till att informera berörda.
    Be dem du kontaktar att vara extra uppmärksamma på sin hälsa. Om de får några symtom på covid-19 bör de så snart som möjligt boka tid för provtagning via 1177.se
  3. Du kan skicka den här länken till dina kontakter för att informera dem om att de kan vara smittade.
  4. Om du är för sjuk för att orka höra av dig till andra – be någon vän eller anhörig att hjälpa till. Om du inte kommer ihåg eller får tag på alla, gör så mycket du kan. Det är bättre att du berättar för några få än att ingen vet något.  

Tack för att du hjälper oss att spåra smittan! Tillsammans minskar vi smittspridningen.

Till toppen av sidan