Du som har behov av regelbunden vård i Uppsala län
Innehållet gäller Uppsala länDet är många som besöker vården regelbundet. Även när du mår bra ska du ska gå på dina återbesök, årskontroller och bokade tider. Blir du sämre ska du kontakta vården.
Informationen på den här sidan är för dig som besöker vårdcentralen ofta. Du kan ha artros eller astma, KOL, hjärtsvikt och diabetes. Flera av råden gäller även för dig som har annan kronisk sjukdom. Vilket är en sjukdom som man oftast inte blir frisk från, utan behandlingen går ut på att lindra besvären.
Gå på årskontroller och regelbundna besök
Du ska gå på dina bokade besök i vården. Däremot ska du inte ha några förkylningssymtom eller symtom för covid-19 när du besöker vården.
Just nu erbjuder flera mottagningar videobesök eller besök via telefon.
Här är några tips som kan förbättra hur du mår:
- Ta dina läkemedel regelbundet och i rätt dos.
- Gå på regelbundna besök hos läkare eller sjuksköterska.
- Rör på dig ofta och regelbundet.
- Sluta röka.
- Ät grönsaker och frukt dagligen och minska mängden salt i maten.
- Undvik att dricka alkohol.
Håll koll på dina läkemedel
När du loggar in kan du se dina recept och hur många uttag som finns kvar. Även apoteken kan skriva ut läkemedelslista. Det är behandlande läkare som beslutar om ändringar i din medicinering eller dos.
Om du blir sämre
Blir du sämre i dina besvär eller sjukdom ska du kontakta din mottagning. Du kan även ringa 1177 för rådgivning.
Vaccin skyddar dig
Du rekommenderas att vaccinera dig för att du inte ska bli allvarligt sjuk i covid-19, influensa eller en följdsjukdom, som lunginflammation.
Kroppen mår bra av rörelse och fysisk aktivitet
Att röra på sig kan göra att du mår bättre och känner dig starkare. Den bästa rörelsen och träningen är den som blir av. Försök därför att få in mer rörelse i vardagen och välj aktiviteter som du tycker om.
Det finns många aktiviteter du kan göra.Till exempel promenader, hemmaträning eller trädgårdsarbete.
Vårdcentralernas fysioterapeut kan hjälp dig att hitta en aktivitet som passar dig. Här har vi samlat länkar till några:
Träning för dig med smärta eller stelhet i leder
Artros ger ofta smärta, stelhet och nedsatt funktion i en led. För de flesta ger träning lika god effekt som läkemedel. Slutar du träna, kommer ofta smärtan tillbaka. Därför är det viktigt att du fortsätter att vara aktiv även under pandemin.
Utgå från följande råd:
- Det är inte farligt att träna, även om det gör ont.
- Du kan få ökad smärta om du gjort ett uppehåll och börjar träna igen.
- Använd 24-timmars regeln; en eventuell ökning av smärta ska gå tillbaka efter 24 timmar – om inte, kan du behöva anpassa din träning.
Anpassa din träning
För att anpassa din träning kan du dela upp din promenad eller göra träningen i kortare pass. Att gå med stavar är ett mycket bra och tryggt sätt att röra sig. Om du känner att du orkar, ta en power walk med dina stavar. Du kan även använda skor med svikt i sulan eller gå på mjuka underlag.
Det finns flera bra övningar du kan göra för att träna andra delar av kropp och leder. Välj en aktivitet som du tycker om – den bästa träningen är den som blir av.
Fysioterapeuten på vårdcentralen kan hjälpa till att anpassa din träning och föreslå övningar och aktiviteter. Du som vill läsa mer om forskning om artros kan besöka Artrosportalen.
Kost, tobak och alkohol
Du kan själv påverka din hälsa genom val du gör och hur du lever. Hälsosamma matvanor bidrar till att förebygga sjukdom och är en förutsättning för ett starkt immunförsvar.
Det är aldrig för sent att ändra en vana och till exempel sluta med tobak. Kroppen börjar återhämta sig nästan omedelbart när du slutar.
Det viktigaste för dig som vill ändra en vana, är att du själv verkligen vill. Samma gäller dig som vill minska eller helt sluta med alkohol.
Vill du ha hjälp eller rådgivning kring mat, tobak eller alkohol får du gärna kontakta din vårdcentral.
Om du känner oro
En del människor upplever oro av olika anledingar. Om du behöver hjälp att hantera din oro kan du kontakta din vårdcentral.
Känner du oro på grund av covid-19 kan du delta i ett kostnadsfritt online-baserat självhjälpsprogram, läs mer här.
Känner du dig mer ensamma än vanligt? Det finns många olika föreningar och organisationer som erbjuder råd och stöd på nätet och på telefon. Det kostar ingenting och du behöver inte berätta vem du är, om du inte vill. Här hittar du stödlinjer och telefonjourer som du kan kontakta.