LÄS ANDRAS FRÅGOR

Varför har jag yrsel och ett konstant tryck i huvudet?

Fråga

Jag har sedan förra veckan haft mer eller mindre konstant yrsel och en tryckande känsla i huvudet. Det är koncentrerat runt ögon, pannan och sidor Jag jobbar väldigt mycket framför datorn, både hemma och på jobbet, och på senaste tiden har det nog varit ganska stressigt. Jag får ofta väldigt ont i nacken och axlarna, vilket ganska ofta skapar huvudvärk eller gör det svårt att slappna av i hela nackregionen.

Svar

Den yrsel och tryckkänsla i huvudet som du beskriver kan mycket väl vara så kallad spänningshuvudvärk.

Även om det kallas så, behöver det inte alla gånger röra sig om riktig huvudvärk, utan kanske mer som en obehaglig tryckkänsla.

Ofta beror det på spänningar i musklerna kring nacke, bakhuvud och skuldror. Orsaken till muskelspänningarna är ofta någon form av stress. Den leder till att du omedvetet spänner dina muskler i nacken och skuldrorna. Jag anar att du just nu lever ett stressigt liv med mycket arbete.

Yrsel är ofta en del av besvären

Oftast är det mer en ostadighetskänsla än äkta yrsel. Äkta yrsel innebär att man tycker att hela rummet åker karusell och det är svårt att hålla balansen. Sådan yrsel brukar man inte ha vid besvär som orsakas av spända muskler.

Motion och rörelse kan lindra

Jag är inte orolig för att dina obehag är tecken på något farligt. Ett sätt att lindra obehag i din spända nacke, skuldror och huvud, kan vara att hitta någon form av motion eller gympa. Det gör att du låter musklerna jobba med något som är mer ändamålsenligt än att bara vara spända.

Dels finns det övningsprogram du kan göra själv. Många föreningar och gym har gympapass som ofta är väl genomtänkta för att motverka just den här typen av muskelbesvär.

Under en kortare tid kan det ibland även vara till hjälp med någon form av inflammationsdämpande läkemedel, till exempel som innehåller ibuprofen.

Tomas Fritz, läkare, specialist i allmänmedicin

Till toppen av sidan